Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Masłońskie: kolejna edycja warsztatów kulinarnych. Na stołach zagościły ukraińskie smaki

AH
Poraj: kolejna edycja warsztatów kulinarnych. Na stołach zagościły ukraińskie smaki. W Poraju odbyły się już XXVII warsztaty kulinarne organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego. . Po raz kolejny miłośniczki gotowania gościły w Budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskim, u pań z klubu „Natalinki”.

Masłońskie: kolejna edycja warsztatów kulinarnych. Na stołach zagościły ukraińskie smaki

Z inicjatywy pani Kasi Rzepki, radnej Gminy Poraj, warsztaty poprowadziła pani Lena Zozulia, rodowita Ukrainka mieszkająca w Masłońskim. W menu znalazły się dania rodem z Ukrainy. Wśród przepysznych potraw znalazła się sałatka jarzynowa oliwije z dodatkiem drobiowej wędliny lub mortadeli, ryż z makaronem oraz barszcz ukraiński z grzankami czosnkowymi i słoniną specjalnie na tą okazję przywiezioną z Ukrainy. Zwieńczeniem uczty był słodki deser tiramisu z malinami przygotowany przez panią Jolantę Płatek.

Poniżej przepisy na ukraiński specjały:

SAŁATKA OLIWIJE

SKŁADNIKI:
6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
10 jajek ugotowanych na twardo
3-4 ogórki kiszone
40 dag. Mortadeli / drobiowej wędliny
1-2 szt. cebuli
puszka groszku
majonez

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy.

RYŻ Z MAKARONEM

SKŁADNIKI:
250g makaron nitki
1kg ryżu
kostka masła
sól

PRZYGOTOWANIE:
Przepłukany ryż wrzucamy do garnka z bardzo dużą ilością zimnej wody (najlepiej w proporcji 1: 6) i gotujemy. Na suchą patelnię wrzucić makaron-cały czas mieszać, aż makaron będzie brązowy. Uwaga - nie wolno odchodzić od makaronu bo może się przypalić i zepsuje to całe danie.
Gdy makaron będzie już gotowy wrzucamy go do garnka z ryżem. Delikatnie mieszamy. Jak tylko zacznie kipieć ryz z makaronem – odcedzamy.
Do garnka wrzucamy 1/3 masła pokrojonego w paski, wsypujemy 1/3 ryżu z makaronem i solimy. Robimy takie 2-3 warstwy. Masło-makaron z ryżem-sól. Stawiamy na bardzo małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając od spodu. Po ok. 20 minutach ryz z makaronem jest gotowy.

BARSZCZ UKRAIŃSKI

SKŁADNIKI:

1,5 - 2kg żeberek
1kg buraków
2kg ziemniaków
główka kapusty białej
4 szt marchewki
2 cebule
3 szt kopru
1,5 słoika koncentratu pomidorowego
sól
2 łyżki cukru
liść laurowy
pieprz czarny
0,5 szklanki oleju
śmietana 12% LUB 18%

PRZYGOTOWANIE:
Wstawiamy pokrojone żeberka i obrane buraki – mają się gotować 1h.
Gdy buraki się ugotują wyciągamy je, dodajemy pokrojone ziemniaki, kapustę i czekamy do momentu kiedy ugotują się ziemniaki.
Na patelnię dajemy olej, bardzo drobno pokrojoną marchewkę, cebulę i buraki (te ugotowane) pokrojone w patyczki i dusimy. Gdy wszystkie warzywa się przesmażą dajemy koncentrat pomidorowy i cukier, mieszamy, trwa to ok. 5 min.
Uwaga! - cukier z koncentratem lubi się przypalać!
Wrzucamy do garnka z zupą dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy koper i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Informacja: Gminny Ośrodek Kultury w Poraju

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto