Nasza Loteria

Poraj: warsztaty kulinarne. Świąteczne potrawy

Krzysztof Suliga
W Zajeździe u Renaty odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne.
W Zajeździe u Renaty odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne.
XII Warsztaty Kulinarne organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Poraju stały odbyły się pod znakiem nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia

Poraj: warsztaty kulinarne
Tym warsztaty odbyły się w restauracji „Zajazd u Renaty” w Poraju. Zajęcia poprowadziła właścicielka zajazdu, Renata Bieniek wraz z współpracownikami.

Świąteczny charakter warsztatów miał odzwierciedlenie w menu. Przygotowywano chrupiące pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi, które na pewno sprawdzą się jako pyszne danie na wigilijnym stole.

Druga propozycja to udka z kurczaka nadziewane pieczarkami, zapiekane w śmietanie – to danie z kolei może zagościć podczas dwóch kolejnych świątecznych dni. Specjałów tych można oczywiście skosztować w „Zajeździe u Renaty”, jednak udka są przygotowywane na specjalne zamówienie.

Poniżej podajemy przepisy:
CHRUPIĄCE PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli
3 szklanki gorącej wody
50 ml oleju
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg ugotowanych grzybków leśnych
2 duże cebule drobno pokrojone
sól, pieprz, szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki margaryny
dodatkowo: 1 l oleju uniwersalnego
Kapustę kiszoną ugotować na miękko, ostudzić i nadmiar wody odcisnąć, następnie drobno pokroić. Drobno pokrojone grzyby przesmażyć na 2 łyżkach margaryny razem z drobno pokrojoną cebulką. Kapustę połączyć z grzybami, dodać przyprawy i 1 jajko.
Składniki podane na ciasto łączymy razem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto rozwałkujemy na cienkie płaty. Wykładamy krążki na które układamy farsz i dokładnie zlepiamy. Tak gotowe pierogi wkładamy do rozgrzanego oleju. Usmażone podajemy z dowolnymi sosami.

UDKA Z KURCZAKA NADZIEWANE PIECZARKAMI, ZAPIEKANE
W ŚMIETANIE

Składniki:
5 udek z kością z kurczaka
0,70 dag pieczarek
0,70 dag startego sera żółtego
1 łyżka margaryny
0,5 l gęstej śmietany
sól, pieprz. wegeta, szczypta cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Udka umyć, wytrybować z kości, przyprawić podanymi przyprawami.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przesmażyć, ostudzić. Do ostudzonych pieczarek dodaj starty ser- 1/3 tego sera, wymieszaj farsz i nakładaj do wytrybowanych udek. Udka nadziane farszem spiąć wykałaczkami. Zalać gęstą śmietaną i włożyć do piekarnika na 35 min. w temp. 180º C. Po tym czasie zasypać startym serem i piec jeszcze 20-30 min . Podawać na gorąco z dowolnym dodatkami.

Smacznego!

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto