Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poraj: warsztaty kulinarne. Świąteczne potrawy

Krzysztof Suliga
W Zajeździe u Renaty odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne.
W Zajeździe u Renaty odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne.
XII Warsztaty Kulinarne organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Poraju stały odbyły się pod znakiem nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia

Poraj: warsztaty kulinarne
Tym warsztaty odbyły się w restauracji „Zajazd u Renaty” w Poraju. Zajęcia poprowadziła właścicielka zajazdu, Renata Bieniek wraz z współpracownikami.

Świąteczny charakter warsztatów miał odzwierciedlenie w menu. Przygotowywano chrupiące pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi, które na pewno sprawdzą się jako pyszne danie na wigilijnym stole.

Druga propozycja to udka z kurczaka nadziewane pieczarkami, zapiekane w śmietanie – to danie z kolei może zagościć podczas dwóch kolejnych świątecznych dni. Specjałów tych można oczywiście skosztować w „Zajeździe u Renaty”, jednak udka są przygotowywane na specjalne zamówienie.

Poniżej podajemy przepisy:
CHRUPIĄCE PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli
3 szklanki gorącej wody
50 ml oleju
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg ugotowanych grzybków leśnych
2 duże cebule drobno pokrojone
sól, pieprz, szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki margaryny
dodatkowo: 1 l oleju uniwersalnego
Kapustę kiszoną ugotować na miękko, ostudzić i nadmiar wody odcisnąć, następnie drobno pokroić. Drobno pokrojone grzyby przesmażyć na 2 łyżkach margaryny razem z drobno pokrojoną cebulką. Kapustę połączyć z grzybami, dodać przyprawy i 1 jajko.
Składniki podane na ciasto łączymy razem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto rozwałkujemy na cienkie płaty. Wykładamy krążki na które układamy farsz i dokładnie zlepiamy. Tak gotowe pierogi wkładamy do rozgrzanego oleju. Usmażone podajemy z dowolnymi sosami.

UDKA Z KURCZAKA NADZIEWANE PIECZARKAMI, ZAPIEKANE
W ŚMIETANIE

Składniki:
5 udek z kością z kurczaka
0,70 dag pieczarek
0,70 dag startego sera żółtego
1 łyżka margaryny
0,5 l gęstej śmietany
sól, pieprz. wegeta, szczypta cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Udka umyć, wytrybować z kości, przyprawić podanymi przyprawami.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przesmażyć, ostudzić. Do ostudzonych pieczarek dodaj starty ser- 1/3 tego sera, wymieszaj farsz i nakładaj do wytrybowanych udek. Udka nadziane farszem spiąć wykałaczkami. Zalać gęstą śmietaną i włożyć do piekarnika na 35 min. w temp. 180º C. Po tym czasie zasypać startym serem i piec jeszcze 20-30 min . Podawać na gorąco z dowolnym dodatkami.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto