18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jastrząb: warsztaty kulinarne wielkanocne [ZDJĘCIA]

Krzysztof Suliga
W Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu odbyły się XV Warsztaty Kulinarne. Poprowadzili je Elżbieta i Michał Wróblowie, właściciele restauracji „EM” w Koziegłowach. Jastrząb: warsztaty kulinarne.

Jastrząb: warsztaty kulinarne
Warsztaty miały tym razem wielkanocny charakter. Na stole pojawiły się: śledź w śmietanie z marynowanymi winogronami, biała kiełbasa w glazurze śliwkowej na konfiturze cebulowej, sos żurawinowo-chrzanowy z jabłkiem, wielkanocny wieniec drożdżowy. Nie mogło zabraknąć jaj, które uczestnicy przygotowywali na różne sposoby oraz wielkanocnego żurku z chrzanem i białym serem.

– Bardzo serdecznie dziękuję pani Eli i panu Michałowi, że już po raz kolejny zgodzili się poprowadzić warsztaty kulinarne i podzielili się swoją fachową wiedzą z uczestnikami naszych kulinarnych spotkań. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie kontynuowana, tym bardziej, że propozycje przygotowywanego przez państwa menu są bardzo oryginalne i stanowią miłą odskocznię od tradycyjnych potraw – powiedziała dyrektor GOK Poraj, Magdalena Ryziuk-Wilk.

Kolejne Warsztaty Kulinarne odbędą się 16 kwietnia o godz. 17 w Gminnym Ośrodku Kultury w Poraju.

Organizatorzy warsztatów udostępnili nam kilka przepisów potraw na świąteczny stół/

Śledź w śmietanie z marynowanymi winogronami

Śledzie solone 5 szt.

Marynata do śledzia:

woda i ocet w proporcjach 2:1, (0,5 l:0,25 l)

cebula – 1 szt.

czosnek – 2 ząbki

jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy

Marynata śmietanowa:

gęsta śmietana 0,5 l

majonez – 3 łyżki

winogrona marynowane – 1 słoik

ananas – pół puszki

Przygotować zalewę octową. Wodę, ocet, dodać czosnek, cebule, przyprawy przełożyć do garnka i gotować przez około 15 min.

Śledzie wymoczyć w wodzie przez około godzinę. Wymoczone śledzie przełożyć do wcześniej przygotowanej zalewy octowej i trzymać 2-3 godziny.

Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać pokrojony w kostkę ananas, winogrona w całości lub połówki. Doprawić do smaku dodając parę łyżek zalewy spod winogron ewentualnie solą, cukrem i pieprzem.

Żurek wielkanocny z chrzanem i białym serem

zakwas żurkowy – 0,5 l

wywar mięsny – 1 l

ser biały (suchy) – 250 g

śmietana kwaśna (gęsta) – 250 g

chrzan tarty – 3 łyżki

wędzonka (wędlina, kiełbasa, słonina itp.) – 300 g

cebula 2 szt.

czosnek 4 ząbki

smalec

przyprawy: majeranek, sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzać smalec. Pokrojoną w słupki wędzonkę podsmażyć, dodać cebule, czosnek i zeszklić. Uzupełnić wywarem i zakwasem dodając majeranek. Gotować na wolnym ogniu, by smaki przeszły. Pod koniec dodać chrzan, ser biały, śmietanę i doprawić do smaku.

Kiełbasa biała w glazurze śliwkowej na konfiturze cebulowej

Kiełbasa biała – 5 szt (600 g)

powidła śliwkowe – 2 łyżki

miód – 2 łyżki

Konfitura cebulowa:
masło klarowane – 2 łyżki

cebula – 2 szt.

białe wino – 0,5 szklanki

miód – 4 łyżki

przyprawy

Cebule pokroić w piórka, zeszklić na maśle, dodać białe wino i zredukować.

Zagęścić cebule miodem (nie podgrzewać) i doprawić do smaku.

Kiełbasę białą sparzyć i ostudzić. Powidła śliwkowe rozprowadzić z miodem i za pomocą pędzelka przesmarować kiełbasę. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 160*C do uzyskania chrupiącej otoczki. Podawać na ciepło

Wielkanocne jaja i sosy

Jajka:

Marmurkowe

Gotujemy jajka na twardo, tłuczemy i wrzucamy do naturalnego barwnika. Po obraniu, na jajkach pozostaje wzorek marmurkowy.

W cieście filo

Jajka gotowane w koszulce obtoczone w cieście filo pokrojonym w cienkie paski i usmażone na głębokim tłuszczu

Smażone w skorupce

skład:

jajka – 5 szt

pieczarki (mogą być inne grzyby) – 200 g

cebula – 1 szt.

masło – 1 łyżka

bułka tarta, sól, pieprz

Grzyby i cebulę posiekać, przesmażyć na maśle. Jajka wybić do farszu łącząc składniki (jednak uważając, by nie zniszczyć skorupek.) W osobnym garnku do gotującej wody wrzucić połówki skorupek. Po minucie należy je schłodzić i zdjąć wewnętrzną błonkę.

Farszem napełnić skorupki. posypać bułką i zapiec (5 min.) w piekarniku lub smażyć na patelni.

Sosy:

Sos żurawinowo-chrzanowy z jabłkiem

skład:

żurawina

chrzan

jabłko

Przygotowanie: żurawinę połączyć z chrzanem i drobno posiekanym jabłkiem w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos żurawinowo-korzeny

skład:

żurawina

czerwone wino

cynamon

goździki

Przygotowanie: Do żurawiny dodać czerwone wino. Cynamon zetrzeć na tarce, a goździki utrzeć w moździerzu na proszek. Przyprawami doprawić sos. Podawać schłodzony.

Wielkanocny wieniec drożdżowy

skład:

600 g mąka, 100 g cukier, 100 g masło, 300 ml mleko, 2 jajka, 45 g drożdże, sól

farsz: masło, cukier, cynamon, rodzynki

Mąkę, cukier, drożdże i sól połączyć w misce. Wyrobić dodając mleko a na koniec masło. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować farsz łącząc wszystkie składniki.
Ciasto po wyrośnięciu należy przerobić. 1/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blachy do pieczenia, resztę ciasta rozwałkować, wysmarować farszem, zwinąć w rolade. Tak zawinięte ciasto kroić na kawałki (5 cm) i ułożyć na wcześniej przygotowanym spodzie w centymetrowych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia . Ciasto przesmaruj jajkiem, piecz w 180* C przez 25-30 minut.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto