MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zajączek wielkanocny z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne bułeczki, które możesz włożyć do święconki. Zajączki wielkanocne do zjedzenia

Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zajączek wielkanocny do zjedzenia? Czemu nie! Zwłaszcza, że najpierw możesz go włożyć do święconki. Pyszne, maślane bułeczki w kształcie zajączków wielkanocnych nie są trudne do zrobienia. Taki wypiek wymaga nieco pracy, ale z tym przepisem z pewnością się uda i będziesz mieć sporo frajdy.

W skrócie:

Pyszne drożdżowe bułeczki w kształcie przypominającym zajączki wielkanocne to idealny dodatek do naszej święconki. Są maślane, lekko słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Proponuję doprawić ciasto skórką otartą z cytryny, która doda mu wiosennej świeżości. Na oczko zajączka wielkanocnego warto wykorzystać małe rodzynki. Nie przejmuj się, jeśli podczas pieczenia bułeczki stracą nieco swój kształt. Ważne, że będą niezmiennie pyszne.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego.

Zajączek wielkanocny do zjedzenia - przepis na bułeczki z ciasta drożdżowego

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na 12 bułeczek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka,
  • skórka otarta z cytryny,
  • kilka rodzynek do dekoracji,
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek.

Jak zrobić zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść masło.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, skórkę otartą z cytryny i drożdże.
  4. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto ręką. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i wyrób ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.
  5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na deskę. Pokrój je na równe części.
  7. Z każdej części zrób trzy kulki o różnej wielkości.
  8. Z największej przyszykuj wałeczek i zwiń w rulon.
  9. Ze średniej części przygotuj kształt łezki i rozetnij na kształt uszu zajączka. Wciśnij rodzynka na miejsce oczka.
  10. Z najmniejszej kuleczki zrób ogonek.
  11. Przygotuj tak wszystkie zajączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
  12. Jajko rozmieszaj widelcem. Posmaruj nim bułeczki zajączki.
  13. Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto