Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczennice z Żarek mistrzyniami. Wygrały Aleje Dobrego Smaku

SU
Sylwia Siuda i Kinga Stolarczyk z Marzenną Lesiak
Sylwia Siuda i Kinga Stolarczyk z Marzenną Lesiak
Sylwia Siuda i Kinga Stolarczyk, uczennice z Zespołu Szkół w Żarkach zdobyły główną nagrodę za najlepszą potrawę w konkursie Aleje Dobrego Smaku w Częstochowie.

Impreza odbyła się w ramach IV Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów o tytuł „Mistrza Kuchni Śląskiej”. Nasze młode kucharki przygotowywały się do niego pod okiem nauczycielki Marzenny Lesiak.

Tematem konkursu była kuchnia województwa śląskiego. Konkurs przeprowadzono w kategorii zupa według kanonu kuchni województwa śląskiego oraz danie główne na bazie górki cielęcej. Dziewczęta z Żarek zaserwowały najlepszą, zdaniem jury, potrawę - górkę cielęcą w sosie z surówką z białej kapusty i kluseczkami.

Spróbujcie przyrządzić tę królewską potrawę. Podajemy jej przepis. Składniki: cielęca górka 60 dag, olej do smażenia 2 łyżki, sól 1 szczypta, pieprz 1 szczypta, mięta suszona 1 szczypta, tymianek 1 szczypta, majeranek 1 szczypta, bazylia 1 szczypta, mąka pszenna 1 łyżka, śmietana 1 łyżka, smalec 1 łyżka. Sposób przygotowania: Cielęcinę umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi ziołami. Rozgrzać olej, włożyć mięso do rondla, dolać szklankę wody i dusić na małym ogniu 45 minut. Następnie wyjąć cielęcinę, pociąć na plastry, podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe mięso przełożyć na półmisek. Zlać sos z duszenia, dodać masło, śmietanę wymieszać z mąką i połączyć składniki. Podgrzewać sos do chwili aż zgęstnieje. Polać kotlety sosem i podawać z surówką.

Kluski kładzione: Składniki: 40 dag mąki, 3 jaja, łyżka stopionego masła, pół szkl. letniej wody, sól. Sposób wykonania: rozkłócić dokładnie jaja z wodą, stopniowo dodawać przesianą mąkę, starannie mieszając, potem wlać stopione masło, wsypać sól. Drewnianą łyżką lub mikserem wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Im dłużej je wyrabiamy, tym pulchniejsze będą kluski. Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzątku, nabierać małe kluseczki i wkładać je do osolonego wrzątku. Gotować ok. 2 min.

Surówka z białej kapusty: 400 g białej kapusty, 1 średnia marchew, 1 średnia cebulka, 1 średnie jabłko, sok z cytryny, koperek, sól, pieprz, olej, cukier. Kapustę poszatkować posolić ugnieść, wygnieść sok, skropić sokiem z cytryny. Jabłko, marchew zetrzeć na tarce dodać posiekany koperek doprawić do smaku.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto