W skrócie
Pasta tahini wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jej orzechowy smak wzmocni smak wielu słodkich i wytrawnych dań. Szczególnie przyda się do sosów i dipów. Można nadziewać nią naleśniki, polać pankejki albo użyć jako element sycącego smoothie. Miłośnicy mięsa będą mogli wykorzystać pastę tahini do marynowania mięsa, w szczególności kurczaka. Najczęściej tahini jest używane jako alternatywa dla masła orzechowego. Mamy nadzieję, że ten szybki przepis zainspiruje was do eksperymentów kulinarnych.
Tahini – przepis na pastę z sezamu
Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g białego, łuskanego sezamu,
- 20 ml oliwy z oliwek.
Opcjonalnie:
- szczypta soli.
Jak zrobić w domu pastę tahini?
Przygotowanie:
- Sezam należy uprażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Nie można pozwolić sezamowi zbrązowieć, aby nie nabrał goryczy.
- Uprażony sezam trzeba przełożyć do malaksera z ostrzami w kształcie litery S.
- Jeśli sezam zbyt wolno się rozdrabnia na papkę i na płynną masę, można przyspieszyć ten proces, dolewając neutralnie smakową oliwę z oliwek.
- Gotowa pasta tahini może być przelana do słoika i trzymana w lodówce przez miesiąc. Po przygotowaniu można jeść ją od razu.
Zastosowanie pasty tahini
Pasta sezamowa tahini jest popularnym składnikiem np.: w kuchni izraelskiej lub tureckiej. Dodawana jest do hummusu, do pasty z bakłażana baba ghanoush, a także do pieczonych warzyw. Świetnie doprawia stek z kalafiora. Pasta tahini jest także składnikiem ciast, ciastek, szybkiej chałwy, a także nadaje się do porannej owsianki.
Właściwości zdrowotne pasty tahini
Własnoręcznie przygotowana pasta tahini jest zdrową alternatywą wobec chałwy. Deser z sezamu robiony jest z dużą zawartością cukru, w postaci miodu lub syropu cukrowego. Korzystając z pasty sezamowej, dostarczycie składników odżywczych, bez zbędnego słodzika. Jedną z korzyści wypływających ze spożywania sezamu jest łatwiejsze zasypianie. Substancją odpowiedzialną za ten efekt jest tryptofan. Sezam zawiera też wapń, który wpływa na wzmocnienie kości i zębów.
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?