Nasza Loteria

Koziegłowy, Żarki: Nasi kucharze w ścisłej czołówce śląskiego konkursu kulinarnego

SU
Kucharze z restauracji EM w Koziegłowach byli bezkonkurencyjni wśród profesjonalistów.
Kucharze z restauracji EM w Koziegłowach byli bezkonkurencyjni wśród profesjonalistów.
Reprezentanci EM Koziegłowy najlepsi wśród profesjonalistów, uczniowie ZDZ Żarki na trzecim miejscu

W Chorzowie odbył się VII Festiwalu Śląskie Smaki. Jego uczestnicy walczyli o Złote Durszlaki. W kategorii profesjonalistów zwyciężyli festiwalowi debiutanci - Restauracja EM z Koziegłów.

Nasi kucharze zachwycili jurorskie podniebienia ciastem marchewkowym, tradycyjną kurziną, czyli zupą z pokrzyw i roladą z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami. Drugie miejsce zajęli festiwalowi weterani - Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, której przedstawiciele przygotowali wyśmienity strudel z szarą renetą w sosie waniliowym i makowym. Na trzecim miejscu uplasowali się debiutanci - kucharze Hotelu Podkowa Wellness&Spa z Siewierza.

Festiwal Śląskie Smaki zorganizowali Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Z bardzo dobrej strony pokazali się też uczniowie I klasy ZasadniczejSzkoły Zawodowej działającej w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Żarkach. Zajęli oni w kategorii szkół trzecie miejsce. Na pierwsze danie zaserwowali żurek z białą kiełbasą, na drugie - polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami, kaszą pęczakiem i modrą kapustą. Na deser była legumina z kaszy manny. Jurorów urzekła żarecka polędwica.

– Te potrawy to nasz pomysł. W szkole robiliśmy podobne gotowania – mówi Marzenna Lesiak, opiekunka uczniów z ZDZ. – W zgłoszeniach na konkurs trzeba było przedstawić, że coś jest albo potrawą śląską, albo wywodzi się z lokalnej kuchni. Unas powszechnie hodowało się świnie, więc wieprzowe polędwiczki wiążą się z naszą gminą. Mówi się, że kasza to jedzenie biedaków, ale w naszej gminie nie było bogactwa, więc jedzono ją powszechnie. W żareckiej ekipie gotowali PawełJaksender i Dominik Stodółkiewicz.

Złoty Durszlak w kategorii szkół przypadł w udziale przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Kucharscy adepci przygotowali śledziowe trio, zupę z dyni i golonko confit podane na panczkraucie z sosem piwnym. Drugie miejsce za jaskółcze gniazda, zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu.
– Mimo, iż impreza odbywała się w centrum województwa, w konkursie wystartowali przedstawiciele wszystkich subregionów. Przygotowano potrawy kuchni śląskiej z wariacjami na temat rolady. Konkurs pokazał niezwykłą różnorodność lokalnych smaków – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto