W Chorzowie odbył się VII Festiwalu Śląskie Smaki. Jego uczestnicy walczyli o Złote Durszlaki. W kategorii profesjonalistów zwyciężyli festiwalowi debiutanci - Restauracja EM z Koziegłów.
Nasi kucharze zachwycili jurorskie podniebienia ciastem marchewkowym, tradycyjną kurziną, czyli zupą z pokrzyw i roladą z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami. Drugie miejsce zajęli festiwalowi weterani - Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, której przedstawiciele przygotowali wyśmienity strudel z szarą renetą w sosie waniliowym i makowym. Na trzecim miejscu uplasowali się debiutanci - kucharze Hotelu Podkowa Wellness&Spa z Siewierza.
Festiwal Śląskie Smaki zorganizowali Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Z bardzo dobrej strony pokazali się też uczniowie I klasy ZasadniczejSzkoły Zawodowej działającej w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Żarkach. Zajęli oni w kategorii szkół trzecie miejsce. Na pierwsze danie zaserwowali żurek z białą kiełbasą, na drugie - polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami, kaszą pęczakiem i modrą kapustą. Na deser była legumina z kaszy manny. Jurorów urzekła żarecka polędwica.
– Te potrawy to nasz pomysł. W szkole robiliśmy podobne gotowania – mówi Marzenna Lesiak, opiekunka uczniów z ZDZ. – W zgłoszeniach na konkurs trzeba było przedstawić, że coś jest albo potrawą śląską, albo wywodzi się z lokalnej kuchni. Unas powszechnie hodowało się świnie, więc wieprzowe polędwiczki wiążą się z naszą gminą. Mówi się, że kasza to jedzenie biedaków, ale w naszej gminie nie było bogactwa, więc jedzono ją powszechnie. W żareckiej ekipie gotowali PawełJaksender i Dominik Stodółkiewicz.
Złoty Durszlak w kategorii szkół przypadł w udziale przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Kucharscy adepci przygotowali śledziowe trio, zupę z dyni i golonko confit podane na panczkraucie z sosem piwnym. Drugie miejsce za jaskółcze gniazda, zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu.
– Mimo, iż impreza odbywała się w centrum województwa, w konkursie wystartowali przedstawiciele wszystkich subregionów. Przygotowano potrawy kuchni śląskiej z wariacjami na temat rolady. Konkurs pokazał niezwykłą różnorodność lokalnych smaków – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?