ZDZ Żarki: II Festiwal Kulinarny 2014
Uczestnicy Festiwalu Kulinarnego mieli za zadanie przygotować sześć porcji sałatki jarzynowej i 30 koreczków. Dostali na to półtorej godziny. W tym roku w festiwalu wzięły udział gimnazja z trzech powiatów. Najwięcej było oczywiście przedstawicieli powiatu myszkowskiego.
Pierwsze miejsce dla myszkowskiej Trójki
Do rywalizacji stanęły reprezentacje gimnazjów: nr 2, 3 i 5 z Myszkowa, z Pińczyc, Żarek, Lgoty Górnej, Niegowy,Sokolnik, a także z Lelowa w powiecie częstochowskim i Kroczyc w powiecie zawierciańskim.
Każdy z zespołów miał do dyspozycji te same produkty, z których można było wybierać konieczne do stworzenia potrawy. Były też do wykorzystania elementy dekoracyjne, a także noże do karvingu pomocne przy nadawaniu warzywom czy owocom dekoracyjnych form.
– Każda ze szkół wiedziała, co będzie miała przygotować, więc na pewno wcześniej sobie poćwiczyli przyrządzanie potraw – mówi Justyna Szczepańska, instruktorka praktycznej nauki w zawodzie kucharz w ZDZ w Żarkach. – Jest grono faworytów. Mam nadzieję, że może przyjdą po skończeniu gimnazjum do naszej szkoły i zostaną później kucharzami.
Jury oceniało potrawy zarówno pod względem walorów smakowych jak i ich estetyki. W tym roku zdecydowało się przyznać pierwsze miejsce reprezentacji Gimnazjum nr 3 w Myszkowie, drugie miejsce zajęło Gimnazjum w Lgocie Górnej, a trzecie – Gimnazjum w Kroczycach.
Impreza ma na celu zarówno promocję szkoły zawodowej, jak i zachęcenie młodzieży do gotowania.
– Uczestnicy festiwalu nie są kucharzami, ale widać ich wielkie zaangażowanie – mówi Beata Błaszczyk, nauczycielka chemii w ZDZ Żarki. – Starają się zrobić potrawy, jak umieją najlepiej. Widać u nich inwencję twórczą, umiejętność dobierania kolorystyki potraw, by były wizualnie atrakcyjne. Młodzież chętnie uczestniczy w tym konkursie. W ubiegłym roku mieliśmy osiem zespołów, teraz już dziesięć. Myślę, że w przyszłym roku może być jeszcze więcej uczestników. W tym dołączył Lelów i Kroczyce. Cieszymy się, że konkurs interesuje młodzież, a przy okazji staramy się promować nasza ofertę edukacyjną, informując gimnazjalistów w jakich kierunkach kształcimy, między innymi w zawodzie kucharza.
W tym roku w ZDZ Żarki jest jedna klasa w zawodzie kucharz, jedna w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie oraz jedna wielozawodowa, w której można kształcić się m.in. w zawodzie ślusarza czy operatora maszyn skrawających, który jest nowym kierunkiem w tej szkole.
W klasie kucharskiej uczy się kilkanaście osób, większość to dziewczęta. – Zawodówka nie zamyka drogi do dalszej edukacji – twierdzi Beata Błaszczyk. – Po jej skończeniu można uczyć się w liceum dla dorosłych i iść na studia. Nawet podstawa programowa takich przedmiotów jak chemia, biologia czy fizyka, zarówno w pierwszej klasie liceum jak i szkoły zawodowej, jest taka sama.
W ZDZ w Żarkach uczniowie mają w I klasie jeden, a w II dwa dni zajęć praktycznych tygodniowo. Szkoła ma bardzo dobrze wyposażoną kuchnię, a uczniowie uczą się przygotowywania potraw przewidzianych w podstawie programowej, z czego zdają na zakończenie egzamin zawodowy. W niektórych szkołach uczniowie na pierwszym roku obierają np. w lokalach ziemniaki.
Gościem festiwalu był Jacek Kwiatkowski, prezes ZDZ w Katowicach.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?