Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żarki: międzynarodowy sukces kulinarny uczniów z Zespołu Szkół

AH
Żarki: międzynarodowy sukces kulinarny uczniów z Zespołu Szkół. Kolejny sukces kulinarny, tym razem o zasięgu międzynarodowym, odnieśli uczniowie Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach. Szymon Damijan i Karol Maślanka zdobyli pierwsze miejsce w konkursie gastronomicznym "V Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku" pt. "Śląski Finger Food".

Żarki: międzynarodowy sukces kulinarny uczniów z Zespołu Szkół

Do finału zakwalifikowało się 16 drużyn. Konkurs był niezwykle wymagający, bo tradycyjną kuchnie śląską należało wykonać w nowoczesnych technikach kulinarnych w określonym czasie 90 minut.

- Uczniowie wykonali cztery zestawy konkursowe śląskich finger foodów, których głównymi składnikami były: śledź solony a’la matias, grillowana marynowana papryka i suszone pomidory - mówi Marzenna Lesiak, która przygotowywała uczniów do udziału w konkursie.

Uczniowie z Żarek przyrządzili krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami, trus z grillowaną cukinią i marynowaną papryką, a także harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą. Jury w konkursie pod uwagę brało smak, dobór składników, wygląd i aranżację, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm i czystość pracy.

Nasi uczniowie zdobyli pierwsze miejsce. Gratulujemy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto