Żarki: międzynarodowy sukces kulinarny uczniów z Zespołu Szkół
Do finału zakwalifikowało się 16 drużyn. Konkurs był niezwykle wymagający, bo tradycyjną kuchnie śląską należało wykonać w nowoczesnych technikach kulinarnych w określonym czasie 90 minut.
- Uczniowie wykonali cztery zestawy konkursowe śląskich finger foodów, których głównymi składnikami były: śledź solony a’la matias, grillowana marynowana papryka i suszone pomidory - mówi Marzenna Lesiak, która przygotowywała uczniów do udziału w konkursie.
Uczniowie z Żarek przyrządzili krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami, trus z grillowaną cukinią i marynowaną papryką, a także harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą. Jury w konkursie pod uwagę brało smak, dobór składników, wygląd i aranżację, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm i czystość pracy.
Nasi uczniowie zdobyli pierwsze miejsce. Gratulujemy!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?