Trwa plebiscyt Dziennika Zachodniego i portalu naszemiasto.pl "Supersmak wojojewództwa śląskiego 2013". Wybieramy potrawę, danie, produkt regionalny roku. Wielki finał 24 sierpnia.
Na stronie myszkow.naszemiasto głosować można w naszymPLEBISCYCIE
Tatarczuch i prażuchy w Supersmaku
Kandydatami do tytułu Supersmak z naszego powiatu są chleb tatarczuch Jadwigi Plesińskiej z Żarek i Chorońskie prażuchy.
Chleb tatarczuch to ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach. W gminie Żarki wypieka go Jadwiga Plesińska, której kram jest jednym z najstarszych na żareckim targu. Jej tatarczuch został nagrodzony Nagrodą Perłą w Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego. Zdobył też wiele innych nagród.
Chorońskie prażuchy to przecierane ziemniaki, smażone na tłuszczu z dodatkiem boczku i grzybów.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?