Łatwa dostępność chleba sprawia, że na co dzień nie zwracamy na niego większej uwagi. To błąd, ponieważ naturalnie wypiekane, zdrowe pieczywo ma lecznicze właściwości. Właśnie „chleba naszego powszedniego” będzie dotyczyło kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Myszkowie.
– Ludzie od tysiącleci wiedzieli, że w liściach i ziarnach roślin utajona jest energia, która wzmacnia organizm – mówi Irena Biała, kierownik Klubu Zdrowia w Myszkowie prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej.
Jednym z pierwszych uczonych, którzy zwrócili uwagę na lecznicze walory chleba był prof. Sylwester Graham. Doszedł on do wniosku, że pieczywo biedaków jest zdrowsze, bo wypiekane było z mąki nieoczyszczonej – ze śrutu pszennego, czyli bardzo grubo mielonej mąki pszennej razowej. Od jego nazwiska pochodzi nazwa pieczywa „graham”.
Rodzajów chleba mamy bardzo wiele. Generalnie pieczywo dzieli się przede wszystkim na pszenne, żytnie i mieszane pszenno-żytnie, w zależności od rodzaju użytej mąki. Każdy chleb inaczej wpływa na nasze zdrowie. Najmniej korzystnych dla zdrowia składników ma pieczywo pszenne. Dużo lepszy jest chleb żytni. Ma znacznie więcej składników odżywczych, np. błonnika, witaminy B, magnezu, żelaza, przewciwutleniaczy. Więcej na ten temat opowie na najbliższym spotkaniu klubu zdrowia Irena Biała.
Zajęcia Klubu Zdrowia w Myszkowie pt. Od ziarenka do bochenka odbędą się w czwartek, 13 czerwca, o godzinie 17 w Miejskim Domu Kultury w Myszkowie. Wstęp wolny.
Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?