W konferencji uczestniczyli m.in. Wojewódzki Inspektor Sanitarny oraz pracownicy działu promocji zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach i Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Myszkowie.
Poza wykładami i prezentacjami, które stanowiły kluczową część konferencji młodzież mogła korzystać z materiałów dydaktycznych wyeksponowanych na stoiskach promujący zdrowy styl życia.
Uczniowie Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych przygotowali stoły degustacyjne, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. W tym dniu w szkole trwał również konkurs kulinarny dla gimnazjalistów „Żywienie na wagę zdrowia”. Jury konkursu przyznało:
I miejsce Gimnazjum im. Jana Pawła II w Niegowie
II miejsce Gimnazjum nr 3 im. Cypriana Kamila Norwida w Myszkowie
III miejsce Gimnazjum nr 5 im. Roberta Schumana w Myszkowie
W trakcie konferencji odbyły się wykłady:
„Sepsa – często efektem ryzykownych zachowań” – Grzegorz Hudzik Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny
Dlaczego?.. mówimy o nie paleniu tytoniu” – Dorota Wodzisławska-Czapla zastępca Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
Były też prezentacje
„Wybierz życie – chroń się przed wirusem HPV” – dot. profilaktyki raka szyjki macicy - Bożena Michalik Oddz. Promocji Zdrowia WSSE Katowice
„Kiedy mówisz A… – powiedz B i C” – dot. wirusowego zapalenia wątroby typu B i C - Zbigniew Jastrzębski Oddz. Promocji Zdrowia WSSE Katowice
„LATO WSZĘDZIE - bezpieczne kąpiele słoneczne” – Bożena Michalik Oddz. Promocji Zdrowia WSSE Katowice
„Młodzież, zdrowie, a substancje psychoaktywne” – poświęcona zastępczym narkotykom i środkom psychoaktywnym – Weronika Sorokowska Oddz. Promocji Zdrowia WSSE Katowice
„Znakowanie żywności” – Ewa Surma kierownik sekcji HŻŻ i PU PSSE Myszków
W holu szkoły funkcjonowały stoiska:
Stoisko „palacza” - Stoisko edukacyjne dotyczące profilaktyki tytoniowej, z wykorzystaniem materiałów informacyjnych (plakaty, ulotki), pomocy dydaktycznych wizualizujących skutki zdrowotne palenia tytoniu oraz miernika smoke check służącego do pomiaru tlenku węgla w wydychanym powietrzu – WSSE w Katowicach
Stoisko „Stop dopalaczom” - Stoisko edukacyjne dotyczące dopalaczy, z wykorzystaniem materiałów informacyjnych oraz Mobilnego Punktu Edukacyjnego i spotu „Stop dopalaczom” - WSSE
w Katowicach
Stoisko „Talerz zdrowia” - Stoisko edukacyjne dotyczące zdrowego żywienia – PSSE w Myszkowie
Stoisko degustacyjne promujące zdrowy styl życia przygotowane przez uczniów technikum organizacji usług gastronomicznych
Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach to dynamicznie rozwijająca się szkoła kształcąca w liceum i technikum. Zaskakuje innowacjami i pomysłowością, m.in. gościła Pascala Brodnickiego, Annę Marię Wesołowską. W październiku uczniowie będą gotować z Karolem Okrasą. To lider w realizacji projektów unijnych. Ostatni sukces to około milion czterysta tys. zł na dodatkowe zajęcia i pomoce dydaktyczne.
Dodatkowe informacje o szkole:
W Technikum kształcimy młodzież w następujących zawodach:
Technik handlowiec
Technik hotelarstwa
Technik informatyk
Technik organizacji usług gastronomicznych (nowa nazwa zawodu od tego roku szkolnego to: technik żywienia i usług gastronomicznych)
Współpraca międzynarodowa:
Współpraca z 5 krajami w ramach programu Comenius – podniesienie poziomu posługiwania się językiem obcym
Współpraca z Anglią – praktyki zawodowe
Współpraca z Instytutem Yad Vashem
Współpraca ze szkołą w Oranienburgu w Niemczech – wymiana międzyszkolna
Współpraca ze szkołą w Izraelu
Materiał przygotowała Jolanta Zamora
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?