Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Będą promować lokalne potrawy

Krzysztof Suliga
arc
Cimorajdy i prażuchy z Choronia robione są na podstawie niepowtarzalnych przepisów

W Choroniu po raz pierwszy odbyła się plenerowa impreza pod hasłem „Chorońskie Prażuchy”, którą zorganizował Gminny Ośrodek Kultury w Poraju. Jej celem było ukazanie unikalnych, związanych z terenem Choronia potraw, których podstawą jest ziemniak.
- Chcemy wypromować potrawy z tej ziemi - wyjaśnia Renata Garleja, dyrektor GOK-u w Poraju.
Pierwsza sztandarowa chorońska potrawa ma nazwę cimorajdy. To przecierane ziemniaki, smażone na tłuszczu z dodatkiem boczku i grzybów. Mimo smażenia na tłuszczu, potrawa jest bardzo delikatna.
Prażoki to też przecierane ziemniaki, ale te z kolei robi się jak lane kluski. Dodaje się do nich różne rodzaje mięsa.
- Będziemy chcieli nie tylko promować te potrawy, ale także wpisać je do Regionalnych Potraw Polskich. Ich receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.Przygotowywały je panie, które pamiętały jak robiły je ich babki i prababki - mówi R.Garleja.
Kiedyś w Choroniu i okolicach masowo uprawiane były ziemniaki oraz groch. Podczas przyszłorocznej edycji imprezy organizatorzy będą chcieli zaprezentować także potrawy robione z grochu. W niedzielę licznie przybyli na piknik ludzie mogli spróbować oprócz cimorajdów i prażuchów, także zapiekanych ziemniaków, pieczonek oraz ciast. Oprócz występów lokalnych zespołów, zagrała także góralska kapela Hamernik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto