ZS w Żarkach czwarty w Poznaniu w konkursie gastronomicznym [ZDJĘCIA]

Krzysztof Suliga
Uczniowie z Zespołu Szkół w Żarkach zajęli czwarte miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Gwiazdka 2013” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. W konkursie w Jaworznie uplasowlali się natomiast na drugim miejscu. ZS w Żarkach czwarty w Poznaniu

ZS w Żarkach czwarty w Poznaniu
Konkurs w Poznaniu składał się z trzech części. W eliminacjach należało przygotować pięć dań wigilijnych. Kolejne zadanie polegało na budowie i dekoracji powierzchni wystawowej. Młodzież z Żarek zdecydowała się na wykonanie chaty staropolskiej. Następnie w ciągu trzech godzin zegarowych kucharze przygotowywali siedem dań.
– Nasze dania to: barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z kapustą i podgrzybkami, karp w sosie chrzanowym, smażone pierogi z kapustą i grzybami, grzyby w cieście, placuszki ziemniaczane z grzybami, kapusta z grochem i grzybami, fasola ze śliwkami – wyjaśnia Marzenna Lesiak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.

W konkursie brało udział 20 drużyn Polski i z zagranicy. Uczestnikami konkursu z ZS w Żarkach byli: Mateusz Popielarz, Sylwia Sida, Kinga Stolarczyk – uczniowie klasy IV TGH. Wymagające jury przyznało tylko pięć nagród. Ekipa z Żarek zajęła czwarte miejsce. Nagrodą był komplet profesjonalnych noży o wartości 2000 zł.

W połowie grudnia uczniowie ZS w Żarkach rywalizowali w Ogólnopolskim Konkursie „Kelner z klasą 2013” w Jaworznie. Konkurs składał się z trzech etapów. Do ostatniego weszło tylko 5 drużyn, w tym żarecka.

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbył się trzeci etap konkursu, który składał się m.in. z takich konkurencji jak: składanie serwetek na czas, bieg z trzema odkręconymi butelkami wody na czas, serwowanie na czas 6 porcji deseru, nakrycie stołu i obsługa konsumenta a’la carte.

– W konkursie wzięło udział dwóch uczniów z Z.S im. T. Kościuszki W Żarkach byli to: Mateusz Popielarz i Magdalena Rolka uczniowie klasy IV TGH – informuje Marzenna Lesiak przygotowująca uczniów do rywalizacji.

Rywalizacja była bardzo zacięta. Uczestników oceniało profesjonalne jury – właściciele restauracji „Wiśniowy Sad” w Rudzie Śląskiej, menager ****Hotelu Olimpic w Ustroniu, właścicielka Polszlifu z Rudzicy i Mieczysław Krzempek z Centrum Edukacji Gastrohotel Skoczów.
– Konkurencje i jury były bardzo wymagające. Mimo to nasi uczniowie zdobyli drugie miejsce. Jury poinformowało nas, że rywalizacja o pierwsze miejsce była bardzo wyrównana i bardzo drobny szczegół przeważył o drugim miejscu – dodaje Marzenna Lesiak.

Uczniowie z Żarek otrzymali nagrodę w postaci kursu kelnerskiego I stopnia o wartości 490 złotych, szkoła otrzymała talon na zakup sprzętu do gastronomii o wartości 300 złotych a opiekun patelnię ceramiczną.

Za nami Wybory Miss Rypin Agra 2023

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie