Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZS w Żarkach czwarty w Poznaniu w konkursie gastronomicznym [ZDJĘCIA]

Krzysztof Suliga
Uczniowie z Zespołu Szkół w Żarkach zajęli czwarte miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Gwiazdka 2013” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. W konkursie w Jaworznie uplasowlali się natomiast na drugim miejscu. ZS w Żarkach czwarty w Poznaniu

ZS w Żarkach czwarty w Poznaniu
Konkurs w Poznaniu składał się z trzech części. W eliminacjach należało przygotować pięć dań wigilijnych. Kolejne zadanie polegało na budowie i dekoracji powierzchni wystawowej. Młodzież z Żarek zdecydowała się na wykonanie chaty staropolskiej. Następnie w ciągu trzech godzin zegarowych kucharze przygotowywali siedem dań.
– Nasze dania to: barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z kapustą i podgrzybkami, karp w sosie chrzanowym, smażone pierogi z kapustą i grzybami, grzyby w cieście, placuszki ziemniaczane z grzybami, kapusta z grochem i grzybami, fasola ze śliwkami – wyjaśnia Marzenna Lesiak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.

W konkursie brało udział 20 drużyn Polski i z zagranicy. Uczestnikami konkursu z ZS w Żarkach byli: Mateusz Popielarz, Sylwia Sida, Kinga Stolarczyk – uczniowie klasy IV TGH. Wymagające jury przyznało tylko pięć nagród. Ekipa z Żarek zajęła czwarte miejsce. Nagrodą był komplet profesjonalnych noży o wartości 2000 zł.

W połowie grudnia uczniowie ZS w Żarkach rywalizowali w Ogólnopolskim Konkursie „Kelner z klasą 2013” w Jaworznie. Konkurs składał się z trzech etapów. Do ostatniego weszło tylko 5 drużyn, w tym żarecka.

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbył się trzeci etap konkursu, który składał się m.in. z takich konkurencji jak: składanie serwetek na czas, bieg z trzema odkręconymi butelkami wody na czas, serwowanie na czas 6 porcji deseru, nakrycie stołu i obsługa konsumenta a’la carte.

– W konkursie wzięło udział dwóch uczniów z Z.S im. T. Kościuszki W Żarkach byli to: Mateusz Popielarz i Magdalena Rolka uczniowie klasy IV TGH – informuje Marzenna Lesiak przygotowująca uczniów do rywalizacji.

Rywalizacja była bardzo zacięta. Uczestników oceniało profesjonalne jury – właściciele restauracji „Wiśniowy Sad” w Rudzie Śląskiej, menager ****Hotelu Olimpic w Ustroniu, właścicielka Polszlifu z Rudzicy i Mieczysław Krzempek z Centrum Edukacji Gastrohotel Skoczów.
– Konkurencje i jury były bardzo wymagające. Mimo to nasi uczniowie zdobyli drugie miejsce. Jury poinformowało nas, że rywalizacja o pierwsze miejsce była bardzo wyrównana i bardzo drobny szczegół przeważył o drugim miejscu – dodaje Marzenna Lesiak.

Uczniowie z Żarek otrzymali nagrodę w postaci kursu kelnerskiego I stopnia o wartości 490 złotych, szkoła otrzymała talon na zakup sprzętu do gastronomii o wartości 300 złotych a opiekun patelnię ceramiczną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto