Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...
fot. PicturePartners/Getty Images

Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

Majeranek

Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

Zobacz również

„Śledztwo” w sprawie domowej przemocy

„Śledztwo” w sprawie domowej przemocy

W weekend zawody w łyżwiarstwie figurowym na lodowisku Cracovii

W weekend zawody w łyżwiarstwie figurowym na lodowisku Cracovii

Polecamy

Cały obiad w jednej brytfance. Pyszne i proste do zrobienia!

Cały obiad w jednej brytfance. Pyszne i proste do zrobienia!

Darmowa podróż po Europie znów możliwa! Sprawdź, jak to działa i nie przegap szansy

Darmowa podróż po Europie znów możliwa! Sprawdź, jak to działa i nie przegap szansy

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek