ZAPOWIEDŹ: Gminny Ośrodek Kultury w Poraju zaprasza na V Warsztaty Kulinarne

SU
Warsztaty odbędą się 24 października w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu. Początek o godz. 17.

Warsztaty poprowadzi szef kuchni Restauracji EM z Koziegłów, Michał Wróbel. Tym razem prym będzie wiodła wątróbka, przygotowana na różne sposoby. Jednak największe zainteresowanie zapewne wzbudzi zupa pod nazwą Kurwina, z którą Restauracja „EM” zajęła pierwsze miejsce na Festiwalu „Śląskie Smaki” w Chorzowie. „Kurwina” to zupa z pokrzyw podawana z kluseczkami ziołowymi. Przystawką będzie wątróbka w miodzie. Jako danie główne - farfelki czyli kluseczki i wątróbka wieprzowa w sosie pieczarkowym oraz dwa rodzaje surówek. Będzie także przekąska – mus z wątróbek drobiowych ze śliwką w glazurze. Na deser marchwiak z bitą śmietaną. Podczas warsztatów zostaną także omówione procedury obróbki wątróbki, aby była soczysta, a zarazem miękka. Warto to zobaczyć. Zapisy na warsztaty prowadzone są w GOK-u w Poraju pod nr tel. 34 35 55 48.

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie