Konkurs był podzielony na dwa etapy. Żarecką szkołę reprezentowali uczniowie klasy IV Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych Paulina Chmurzewska i Piotr Cesarz. Do konkursu przygotowała ich mgr Marzenna Lesiak.
I etap było to nagranie poszczególnych ekip. Wzięli w nim udział uczniowie z 13 szkół z klas hotelarskich i gastronomicznych. Przygotowywali stół i nakrycia do wylosowanych wcześniej zestawów obiadowych.
Nagrania szkół umieszczono na Facebooku. Można było oddawać na nie głosy. Pierwsze trzy drużyny miały zapewniony awans i udział w finale. Czwarty zespół kwalifikował się do finału z „dziką kartą”. Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach wszedł do ścisłego finału z drugiego miejsca. Pozostałe drużyny to Wisła, Jaworzno i Żywiec.
Drugi etap odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Wiśle i składał się z trzech konkurencji: składanie serwetek na czas, bieg na czas z wodą mineralną (trzy butelki) i bulionówkami napełnionymi wodą (7 sztuk), nakrywanie do stołu i obsługa gościa.
Jury składało się z przedstawicieli Gastrohotel, Polszlifu, Gerlacha, restauratorów z Ustronia, Wisły, Rudy Śląskiej. Reprezentanci szkoły z Żarek zajęli pierwsze miejsce, druga była szkoła z Wisły, a trzecia - z Jaworzna.
Nagrodą z I miejsce jest kurs kelnerski ii stopnia dla uczniów, bon wartości 600 zł do wykorzystania w hurtowni i nagroda dla opiekuna sztućce Gerlach.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?