Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Żarkach można zjeść żydowskie dania

SU
Pstrąg po żydowsku
Pstrąg po żydowsku fot.arc UMiG w Żarkach
Właściciele Karczmy Wiejskiej w Żarkach postanowili do wprowadzić do jej jadłospisu także żydowskie menu.

Co prawda, nie jest ono koszerne, ale zawsze to jakaś turystyczna atrakcja. – Coraz więcej klientów pyta o dania żydowskie, dlatego postanowiliśmy wprowadzić ich kilka. Gęsie żołądki czy cymes są nie tylko bardzo smaczne, ale wzbudzają zainteresowanie gości, którzy z chęcią ich kosztują – mówią Agnieszka i Mariusz Cyganowie.

Oprócz cymesa, czyli ozora wołowego w sosie musztardowo-miodowym, jest też gęsia szyja faszerowana wątróbką, siekaną cielęciną i kaszą, podana na tłuszczu gęsim z cebulą,. Skosztować można też kreplach - pierogi z serem i ziemniakami opiekane na tłuszczu gęsim, Kaczkę Cadyka - filet z kaczki z karmelizowanymi gruszkami, podane na sosie winno–miodowym. A na zamówienie dla powyżej 10 osób, jest nawet czulent, znany przede wszystkim z Lelowa.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto