W Jastrzębiu gotowali pod okiem znakomitego kucharza, Michała Wróbla

SU
Szef kuchni Restauracji EM zdradził nam kilka przepisów

W budynku wielofunkcyjnym w Jastrzębiu odbyła się kolejna edycja cieszących się wielką popularnością warsztatów kulinarnych. Tym razem uczono się gotować pod okiem Michała Wróbla, szefa kuchni Restauracji EM z Koziegłów, którego wspierała mama Elżbieta.

Każde spotkanie miłośników gotowania ma swój kucharski motyw przewodni – tym razem były to potrawy z wątróbki. W menu V warsztatów kulinarnych znalazły się także farfelki (drobne kluseczki), zupa kurzina, której głównym składnikiem są pokrzywy oraz ciasto marchewkowe.

Michał Wróbel podzielił się z przybyłymi na warsztaty wiedzą na temat metod obróbki wątróbki.

O oprawę muzyczną przy degustacji przyrządzonych potraw zadbała Jurajska Kapela Biesiadna z Poraja.

Organizatorem cyklu warsztatów kulinarnych jest Gminny Ośrodek Kultury w Poraju. Kolejne spotkanie odbędzie się 5 grudnia, ponownie w budynku wielofunkcyjnym w Jastrzębiu o godz. 17. Więcej informacji już wkrótce!

Przedstawiamy przepisy kilku wspaniałych potraw Michała Wróbla.

Farfelki (drobne kluseczki)
1 opakowanie zacierki (200g)
50 g masła
1 średnia cebula
200 ml wywaru drobiowego
1 p. pietruszki zielonej
sól, pieprz

Do osolonej gotującej się wody wsypać zacierkę, ugotować na al dente. Odcedzić i hartować pod zimną wodą. Ostudzoną zacierkę przełożyć do miski. W garnku rozpuścić masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Dodać zacierkę zalać wywarem i dusić mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pietruszką. Dusić do połączenia smaków i odpowiednio miękkiej konsystencji kluseczek.

Kurzina z grzankami (zupa z pokrzyw)
15 pędów młodej pokrzywy
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
1 średnia cebula
150 g słoniny wędzonej
40 g mąki pszennej
1,5 l wody (najlepiej wywaru mięsno warzywnego)
sól, pieprz

Wodę zagotować, lekko osolić. Zieleninę umyć, drobno pokroić i wrzucić na wrzątek. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę. Wszystko razem usmażyć. Dodać mąkę i sporządzić zasmażkę, którą należy rozprowadzić lekko wodą i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem.

Marchwiak (Ciasto marchewkowe)
500 g tartej marchewki
1 ½ szklanki cukru
4 jaja
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
80 g suszonych śliwek

Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski dodać żółtka, olej i pokrojone
śliwki. W osobnej misce naszykować mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, razem z cukrem. Połączyć składniki, wyrobić delikatnie na jednolitą masę i przełożyć
do blaszki wyłożonej papierem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok. 35 min kontrolując patykiem do szaszłyka.

Mus z wątróbki ze śliwką
400 g wątróbek drobiowych
1 średnia cebule
100 g gęsiego smalcu (sadła)
majeranek, sól, pieprz
40 g śliwki suszonej
żelatyna
woda
krem balsamiczny

Wątróbkę opłukać, osuszyć i oczyścić. Cebulę obrać, pokroić w paski. Wątróbkę smażyć na gęsim smalcu, dodając cebule, Doprawić solą, majerankiem i pieprzem. Ostudzoną wątrobę zmielić na jednolitą gładką masę dodać pokrojoną w kostkę śliwkę doprawić do smaku i przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub foremki sylikonowej. Mocno schłodzić. W garnku zagotować wodę dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu, dodać kilka kropli kremu balsamicznego i ostudzić. Po wyjęciu musu z formy spryskać tężejącą żelatyną.

Surówka z kapusty czerwonej
¼ główki kapusty czerwonej
1 por (biała część)
1 duże jabłko
¼ bulwy selera
cukier, sól
Sos: olej, cytryna, musztarda, jajko

Kapustę zszatkować posolić, pocukrować, wygnieść i odstawić by zmiękła. Por pokroić w półplasterki, jabłko ogórek i seler zetrzeć na tarce o grubych otworach skropić cytryną. Wszystkie składniki wymieszać dodać sos zrobiony z żółtka musztardy i oleju doprawiony solą i pieprzem (sos można zastąpić majonezem).

Surówka z pieczonych buraków
1 kg buraków
sos: 50 ml oliwy
50 ml octu winnego
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz, cukier

Buraki umyć oczyścić zawinąć w folie aluminiową i piec w temperaturze 180 *C około 1,5 godziny do miękkości. Po wystudzeniu obrać, pokroić w ćwiartki a następnie cienkie plasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalać plastry buraczków i odstawić na minimum godzinę by nabrały smaku.

Wątróbka drobiowa na słodko
400 g wątróbek drobiowych
3 średnie cebule
2 jabłka
5 łyżek miodu
ok. 100 g masła (najlepiej klarowanego)
majeranek, sól, pieprz

Wątróbkę opłukać, osuszyć i oczyścić. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Jabłka oczyścić z gniazd i pokroić na osiem części.

Wątróbkę smażyć na maśle, dodając cebule, jabłka i miód. Doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu. Dusić na małym ogniu do momentu gdy cebule i jabłka będą miękkie ale nie rozprażone.

Wątroba wieprzowa z cebulą i pieczarkami
600 g wątroby wieprzowej
3 duże cebule
500 g pieczarek
smalec
mąka pszenna (do obtoczenia)
1 l mleka
sól, pieprz

Wątrobę opłukać i osuszyć. Oczyścić z błon i żył, pokroić na cienkie plastry i zamoczyć w mleku. W tym czasie obrać i pokroić cebule w piórka a pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzać smalec zeszklić cebule i dorzucić pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić do miękkości. Wyjętą z mleka i osuszoną wątrobę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. NIE SOLIĆ. Usmażoną wątrobę ułożyć na cebuli z pieczarkami

Rodzaj białka w diecie ma znaczenie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3