Wraz z nowym rokiem szkolnym Śląski Bank Żywności szykuje akcje edukacyjne i pomocowe dla uczniów. Jest już gotowych 2 tysiące broszur dla wszystkich śląskich szkół podstawowych i gimnazjalnych z opisem cyklu zajęć dotyczących zdrowego odżywiania się i produkcji żywności.
- Zależy nam, żeby nauczyciele zaplanowali dla uczniów 5 i 6 klas podstawówek oraz dla gimnazjalistów, np. w ramach lekcji wychowawczych, kilka spotkań przybliżających dzieciom problemy niedożywienia i marnotrawstwa żywności. Jedzenie nie bierze się ze sklepu, ktoś musiał je wyprodukować, przygotować. Chodzi o to, by dziecko, zanim wyrzuci bułkę czy kromkę do kosza, było świadome, że jest to owoc ciężkiej pracy wielu osób - od rolnika po pracownika działu produkcji - wyjaśnia Janusz Szcześniewski, prezes ŚBŻ.
Publikacje "Żywność - dobro, które szanuję" zostaną przekazane dyrektorom szkół jeszcze przed rozpoczęciem roku szkolnego. Książeczki zawierają opisy przykładowych lekcji oraz zagadek i konkursów dla uczniów.
We wrześniu ruszy też kolejna edycja ogólnopolskiej akcji "Napełniamy talerzyk". Na posiłki dla potrzebujących dzieci z niezamożnych rodzin ŚBŻ zebrał 200 ton żywności w ramach programu PEAD.
Szefostwo banku zapowiada ponadto drugą edycję programu "Lider postępów". Pedagodzy mają wytypować do konkursu uczniów robiących w czasie roku szkolnego największe postępy nie tylko w nauce, ale i sporcie lub wykazujących się artystycznymi pasjami. Na najlepszych czekają nagrody.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?