Trzeci Festiwal Kulinarny w Żarkach. Kulinarne umiejętności zaprezentowali gimnazjaliści
Każda drużyna składała się z uczniów klas trzecich, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem. Zadaniem konkursowym, z którym miały się zmierzyć drużyny było sporządzenie co najmniej 8 sztuk kanapek tematycznych: „Kanapek dla niejadka” oraz 3 porcji deseru owocowo-galaretkowego. Surowce i materiały niezbędne do wykonania zadania zapewnił organizator. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone na stanowiskach. Czas przewidziany na wykonanie zadania wynosił 90 minut.
Po zakończeniu części konkursowej zawodnicy, opiekunowie i kibice udali się na poczęstunek przygotowany w sąsiednich salach oraz zwiedzanie szkoły, natomiast komisja w tym czasie oceniła efekty pracy zawodników. Po dokładnym podliczeniu punktów wyłoniono zwycięską trójkę.
Pierwsze miejsce ostatecznie przyznano drużynie z gimnazjum w Niegowie w składzie Aleksandra Rudkowska i Kinga Polak, drugie miejsce zajęła drużyna, reprezentująca gimnazjum w Lgocie Górnej w składzie Anna Mordalska i Wioleta Flak, a na najniższym stopniu podium sklasyfikowano zespół z gimnazjum w Sokolnikach, w którym znaleźli się Ola Frej i Małgorzata Napora.
Statuetki, wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART. oraz dyplomy wręczyli zwycięzcom Barbara Adamczyk oraz Kazimierz Lamch, dyrektor Zespołu Szkół w Żarkach. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali książki kulinarne oraz inne upominki.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?