MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Oprawa kibiców KSZO 1929 i Staru na derbach w trzeciej lidze. Były race [FOTO]

Oprawa kibiców KSZO 1929 i Staru na derbach w trzeciej lidze. Były race [FOTO]

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Latarnik Wyborczy - aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Latarnik Wyborczy - aplikacja, którą warto poznać przed wyborami