Przysmaki regionalnej kuchni i święto miodu znów w Choroniu

Adrian Heluszka
Przysmaki regionalnej kuchni i święto miodu znów w Choroniu. W sobotę Aleja Lipowa w Choroniu znów zamieni się w prawdziwy przegląd kuchni regionalnej. Przed nami już czwarta edycja “Chorońskich prażuchów”.

Przysmaki regionalnej kuchni i święto miodu znów w Choroniu

W ramach tegorocznej edycji imprezy znów przewidzano moc atrakcji i wrażeń. Dla wszystkich zgromadzonych zagrają Orkiestra Dęta z Choronia, która obchodzi jubileusz 85-lecia działalności, członkinie Koła Gospodyń Wiejskich “Choronianki”, a na scenie zaprezentują się także dzieci z chorońskiej Szkoły Podstawowej.

Spotkaj się z Bohdanem Łazuką

Emocje będą sukcesywnie wzrastać po godzinie 17:30. Wówczas odbędzie się koncert zespołu “Folk Express”, który specjalizuje się w w biesiadzie i folku, a o godzinie 18:30 prawdziwą gratką, szczególnie dla miłośników teatru i kinematografii będzie spotkanie z Bohdanem Łazuką, wybitnym aktorem filmowym i teatralnym. Łazuka ma w swoim bogatym dorobku wiele ról komediowych, w tym m.in. w filmie “Kariera Nikodema Dyzmy”, “Stawiam na Tolka Banan”, “Motylem jestem, czyli romans 40-latka”, czy “Chłopaki nie płaczą”. Młodsi miłośnicy kinematografii mogą go natomiast znać z epizodów w serialach “Świat według Kiepskich”, “Kryminalni”, “Na wspólnej”, czy “Daleko od noszy”.

Później na scenie pojawią się zespoły “Szalona piątka plus” i Jurajska Kapela Biesiadna z Poraja. “Chorońskim prażuchom” tradycyjnie towarzyszyć będą targi miodu. Od godziny 16:00 będzie można również skosztować regionalnych potraw. Dla wszystkich przygotowane będą pieczonki, kapusta z grochem, pierogi ruskie, oraz cała gama wyśmienitych ciast domowego wypieku. Mieszkańcy będą mogli także zjeść regionalne kućmoki i prażuchy, pod których nazwą już po raz czwarty mieszkańcy Choronia będą wspólnie biesiadować.

Dla wyjaśnienia nazwa tej potrawy pochodzi od wyprażania mąki, którą zasypuje się ugotowane ziemniaki, a następnie ubija pałką na kleistą masę. Prażuchy są bardzo sycącą potrawą, a wręcz zapychającą. To przecierane ziemniaki, smażone na tłuszczu z dodatkiem boczku i grzybów. Zazwyczaj podawane są razem z rzadką zupą, najlepiej koperkową lub barszczem białym. Kućmoki, to natomiast potrawa na bazie startych ziemniaków z boczkiem. Podczas imprezy dojdzie również do wyborów grochola i grocholki roku, a święto zwieńczy taneczna zabawa.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie