Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poraj: Walentynkowe warsztaty kulinarne w zajeździe U Renaty [ZDJĘCIA]

Krzysztof Suliga
Po dwumiesięcznej przerwie odbyła się VII edycja Warsztatów Kulinarnych

Organizatorem imprezy jest Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju.

Warsztaty odbyły się w restauracji „Zajazd u Renaty” w Poraju. Poprowadziła je właścicielka restauracji, Renata Bieniek wraz ze współpracownikami. Na warsztatach pojawiły się poza stałymi uczestnikami też nowe osoby. Z okazji zbliżającego się Dnia Świętego Walentego na warsztatach przygotowywano dania deserowe: tort czekoladowy, ciasto bananowe oraz deser tiramisu.

Następne warsztaty – świąteczne – zaplanowane zostały do 20 marca. Zgłoszenia na warsztaty przyjmowane są po nr tel. 34/314 55 48.

Przepisy na kulinarne smakołyki z ostatnich warsztatów

TIRAMISU W PUCHARKACH
Składniki:
½ paczki podłużnych biszkoptów
25 dag trzykrotnie mielonego sera
25 dag sera mascarpone,
10 dag cukru
4 jajka, sok z jednej cytryny, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej, ½ szklanka gorącej wody,
3 łyżki likieru amaretto, oraz wiórki z cytryny i wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Połowę biszkoptów pokruszyć do pucharków, polać naparem kawowym, przełożyć masą serową, czynność powtarzać do napełnienia pucharków. Całość posypujemy wiórkami cytrynowymi i czekoladowymi. Schładzamy w lodówce 3-4 godziny.
Sposób przygotowania masy serowej:
Jajka ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i likier amaretto. Do ubitej masy jajecznej dodajemy sery i lekko je mieszamy na pulchną masę.

BANANOWIEC
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. Mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
750 ml śmietany 30%
3 fix Dr. Oetkera
3 czekolady mleczne
3-4 banany
3 wafle Grześki
Ubijamy 6 białek z 1 szkl. cukru, dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto rozlewamy na dwie jednakowe blachy. Pieczemy 30 min. W temp. 160°C. Na jednym
z wystudzonych biszkoptów układamy pokrojone w plastry banany, następnie zalewamy je rozpuszczoną czekoladą ( czekoladę rozpuszczamy w 100 ml gorącego mleka).
750 ml śmietany ubijamy z 2 – ma łyżkami cukru pudru i dodajemy 3 FIX-y. Połowę ubitej śmietany wykładamy na biszkopt z bananami i czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem na który wykładamy pozostałą śmietanę. Całość posypujemy startymi na tarce Grześkami.

TORT CZEKOLADOWY
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek,
1 1/3 szklanki cukru,
1 1/3 szklanki mąki pszennej,
½ szkl. mąki ziemniaczanej,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
5 żółtek,
3 całe jajka,
0,5 kg cukru pudru,
0,5 szklanki kakao,
2 masła,
1 margaryna Kasia

Poncz – woda, cukier, rum, cytryna – sok, spirytus, wiśnie w spirytusie, dżem
Ciasto:
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółtka. Potem dodać mąki przesianej przez sito
i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy. Piec 40 min 170°C.
Krem:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żółtka i ucierać do białości. Masło utrzeć
z margaryną. Do utartej masy tłuszczowej dodawać masę jajeczną ciągle ucierając. ¼ kremu białego odłożyć, do reszty dodać kakao – utrzeć. Biszkopt pokroić na 4-5 blatów.
Każdy nasączyć ponczem, posmarować dżemem i przełożyć kremem. Na warstwę kremu ułożyć wiśnie. Wierzch tortu udekorować kremem, wiśniami i orzechami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto