Spis treści
Prawdziwe chinkali nadziewa się farszem z wieprzowiny i wołowiny wraz z rosołem. Ważne jest odpowiednie zjedzenie pierożków. Chinkali należy trzymać za wydłużoną część, następnie nadgryźć ciasto i wyssać aromatyczny sok. Potem trzeba zjeść resztę ciasta z mięsem. Dzięki tej metodzie zmniejsza się ryzyko wybrudzenia podczas jedzenia gruzińskich specjałów. Sprawdź przepis na domowe chinkali.
Chinkali – przepis na gruzińskie pierożki
Liczba porcji: 15 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 g soli,
- 170 ml ciepłej wody,
- 10 ml oleju.
Mięsny farsz:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 250 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 cebula,
- 5 ml oleju,
- 250 ml rosołu,
- 5 g ziaren kolendry,
- 5 g soli,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 15 g posiekanej natki pietruszki.
Do podania:
- 10 g posiekanego szczypiorku.
Jak zrobić chinkali?
Przygotowanie:
- Na początku trzeba zagnieść jak na tradycyjne pierogi.
- Na rozgrzanej patelni z olejem należy umieścić drobno posiekaną cebulę, aby się zarumieniła.
- W szerokiej misce trzeba połączyć oba rodzaje mięsa mielonego, wystudzoną cebulę, roztarte w moździerzu ziarna kolendry, świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
- Następnie do masy mięsnej należy dolać rosół i dokładnie wyrobić razem z natką pietruszki.
- Na stolnicy należy rozwałkować cienko ciasto na pierogi i wykrawać duże okręgi przy pomocy miseczki lub wykrawaczki do ciastek.
- Następnie na okrągłe ciasto pierogowe należy położyć łyżkę farszu mięsnego i formować z nich ciasne sakiewki.
Ważne, aby wydłużyć zakończenie pierożka, aby ułatwić jedzącemu trzymanie chinkali. - Chinkali można gotować na parze lub tradycyjnie na wrzącej osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia chinkali należy gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Czas uzależniony jest od wielkości i grubości ciasta.
- Ugotowane chinkali podaje się posypane posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź także: Smażone pierogi z wieprzowiną i szczypiorkiem, hitowy przepis z TikToka. Gordon Ramsay poleca gotowanie z TikTokiem
Mięso do chinkali
Warto wiedzieć, że w tradycyjnej kuchni gruzińskiej chinkali przygotowuje się także z baraniny. Można ją także mieszać z mięsem wieprzowym lub wołowiną. Standardowo mięso doprawiane jest świeżymi listkami kolendry. Istnieją też gruzińskie przepisy dopuszczające użycie świeżej mięty i cząbru.
Wegetariańskie chinkali
Osoby stroniące od spożycia mięsa również znajdą odpowiednie chinkali. Wśród nich są dania nadziewane grzybami, ziemniakami lub twarogiem. Z mięsnym odpowiednikiem łączy je kształt oraz obecność soczystego sosu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Czarne chmury nad liderem Rammstein. Muzyk reaguje na oskarżenia o molestowanie
- 40 lat temu odbył się pierwszy rodzinny poród w Polsce. Wszystko dzięki sprytowi ojca
- Znana dziennikarka podziękowała za przypomnienie zdjęcia. Jak je skomentowała?
- Sceny jak z gangsterskiego filmu w centrum miasta. W ruch poszedł topór