Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Naturalne wyroby nabiałowe trafiły do myszkowskiego sklepu

Krzysztof Suliga
Podczas prezentacji w restauracji Fuerte można było spróbować wspaniałych tradycyjnych wyrobów nabiałowych z Wodzisławia i strukturyzowanej wody.
Podczas prezentacji w restauracji Fuerte można było spróbować wspaniałych tradycyjnych wyrobów nabiałowych z Wodzisławia i strukturyzowanej wody. fot.Krzysztof Suliga
To zupełnie inne produkty, niż powszechnie obecne w sprzedaży

Dwie restauracje z naszego powiatu znalazły się na Szlaku Kulinarnym “Śląskie Smaki”. Są to Restauracja Fuerte z Myszkowa oraz Restauracja EM z Koziegłów. Na liście są 23 lokale z całego województwa. W EMmożna zjeść wiele wspaniałych dań, m.in. gęsią szyję faszerowaną, zupę Solianka czy kartacze z omastą. W Fuerte serwują m.in. polewkę jurajską i smażonego pstrąga. Szlak Kulinarny “Śląskie Smaki” powołała do życia Śląska Organizacja Turystyczna. Są na nim restauracje serwujące lokalne dania. Lokalne, a nie tylko śląskie, bo choć w nazwie są “Śląskie Smaki”, to chodzi raczej o smaki całego województwa śląskiego.

Dobre i nie zanieczyszczone chemią jedzenie to niewątpliwie jedna z recept na zdrowie. Stawia na nie Stacja Dobrego Smaku z Myszkowa. Właściciel sklepu mieszczącego się nieopodal dworca PKPpromuje naturalne produkty wytwarzane tradycyjnie. W najnowszym asortymencie znalazły się wyroby nabiałowe niewielkiej spółdzielni mleczarskiej z Wodzisławia w województwie świętokrzyskim. Można było je spróbować podczas prezentacji połączonej z wykładami, które odbyły się w Restauracji Fuerte.

W Myszkowie produkty Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej z Wodzisławia, istniejącej od 1903 roku można kupić tylko w Stacji DobregoSmaku. Czym różni się masło produkowane w Wodzisławiu od masła sprzedawanego w marketach czy większości sklepów? Na pewno smakiem, ale nie tylko. Prezes Wojciech Kałka ze swadą opowiadał o mleczarskich produktach. Okazuje się, że tanie masło mające 82 procent tłuszczu zwierzęcego, to pewna manipulacja. Jest w nim co prawda tyle tłuszczu, co wymieniono, ale część stanowi zwierzęcy łój. Twaróg śmietankowy czy twaróg jędrzejowski to zupełnie inne smaki niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Te produkty nie są konserwowane chemicznie ani nie mają żadnych sztucznych dodatków. Połowa produkcji wykonywana jest ręcznie. Notabene produkty firmy zaliczone zostały do Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego, co wiele znaczy.

Ciekawym produktem zdrowotnym jest dostępna w SDS woda źródlana naturalnie wzbogacona tlenem. To woda strukturyzowana, bardzo łatwo przyswajalna przez komórki, świetnie wspomagająca rozprowadzanie substancji odżywczych oraz wypłukiwanie wszelkich toksyn.
W szpitalu w Goczałkowicach Zdroju 50 pacjentom z przewlekłym schorzeniem narządu ruchu podawano tę wodę przez 24 dni. Odnotowano poprawę wielu parametrów w porównaniu do tych pacjentów, którzy tej wody nie pili.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto