Myszków. Tłumy na odpuście, w parafii św. Stanisława Biskupa i Męczennika
Można było kupić zabawki, obrazki w 5D jak głosi reklama, srebrną biżuterię, fajerwerki, balony watę cukrową, specjalny chleb tatarczuch z mąki tatarczanej, obwarzanki. Tatarczuch to specjał regionu myszkowskiego. Wypiekany jest z mąki gryczanej z dodatkiem wody, mleka i drożdży. Jest bezglutenowy. Sprzedawany jest na kilogramy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaliczyło tatarczuch do grupy produktów regionalnych i tradycyjnych i wpisało go na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego.
Tradycja wypieku chleba z mąki gryczanej jest utrzymywana w Żarkach i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Zobacz galerię:
Parafia św. Stanisława Biskupa i Męczennika jest największą w Myszkowie. Kościół jest neogotycki, wybudowany według projektu Wiktora Filipczyńskiego. Budowany był latach 1908-1914 i 1920-1930.
Kościół postawiono w miejscu, gdzie wcześniej kopano rudę żelaza, lub tez kamień na budowę stacji kolejowej. Budowa fundamentów rozpoczęła się w 1907 roku i trwała dość długo, bo natrafiała na szyby kamieniołomów.
W świątyni są relikwie św. Stanisława Biskupa i Męczennika.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?