W trakcie szkolenia Jan Kieras przekazał podstawową wiedzę z zakresu zakładania winnic przydomowych; w tym:
- wyboru stanowiska pod winnicę (nie może być podmokłe)
- nachylenia terenu (południowe lub południowo-wschodnie lub południowo- zachodnie)
- brak budynków, wysokich drzew od strony południowej lub zbliżonej do południowej
- ziemia musi być uprawiona tak, jak do siewu zboża
- mieć zapewnione po 2 kg obornika przefermentowanego pod każdą sadzonkę winorośli przy sadzeniu
- prowadzenie dwóch latorośli w pierwszym i drugim roku uprawy przy tyczce o wysokości 1.5m.
W trakcie szkolenia uczestnicy byli zainteresowani sposobem usuwania pasierbów, cięcia latorośli, rodzajem gleby, pielęgnacją w pierwszych dwóch latach uprawy, charakterystyką odmian jakie otrzymają. Po szkoleniu teoretycznym, Jan Kieras przedstawił przed starostwem praktyczny sposób sadzenia winorośli.
Następnie każdy uczestnik szkolenia otrzymał po 50 sztuk sadzonek winorośli, w tym odmianę bezpestkową deserowo- rodzynkową oraz po cztery odmiany winorośli typowo winnych lub deserowo-winnych.
Przez najbliższe trzy lata każdy z winniczników, bezpośrednio w winnicy, otrzyma pełne doradztwo w zakresie prowadzenia winnicy oraz wyprodukowania pierwszego wina i rodzynek z odmiany bezpestkowej na potrzeby własne.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?