Myszków: co na świątecznych stołach samorządowców

Krzysztof Suliga
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Poraja na prezentacji Wielkanocnych Stołów w Krzepicach
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Poraja na prezentacji Wielkanocnych Stołów w Krzepicach fot.arc
Wicestarosta Jan Kieras osobiście robi świąteczne wędzonki i degustuje robione przez siebie wino. W tym roku już z własnej, przydomowej winnicy

Tegoroczna, szósta już z rzędu edycja Regionalnej Prezentacji Stołów Wielkanocnych pod nazwą „Baba Wielkanocna” odbyła się w Krzepicach. Jak co roku na imprezę pojechały też zaproszone Koła Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu. Tym razem wybrały się panie z Koziegłów i Poraja. W Krzepicach prezentowane były głównie staropolskie dania, ale było też wiele różnych modyfikacji tradycyjnych potraw. Królowały różnorodne ciasta, pieczone mięsa, swojskie wędliny, jaja na wiele sposobów oraz trunki, a wśród nich m.in. nalewki z pigwy czy wiśni.
My postanowiliśmy zapytać naszych samorządowców, co u nich na stołach znajdzie się ciekawego. Największe wrażenia zrobiła na nas oferta wicestarosty Jana Kierasa, który znany jest z obcowania nie tylko z ludową kulturą, ale i gastronomią.
- Na pewno będzie barszcz na wędzonce własnej roboty. Sam wędzę też szynkę, boczek i kiełbasę. Nie obejdzie się bez bigosu z suszonymi prawdziwkami. Z ciast będzie baba wielkanocna i sernik - zapowiada Jan Kieras. Pasją wicestarosty jest winnictwo. Potrafi robić znakomite wina z przeróżnych owoców oraz nalewki. Będzie więc i wino domowej roboty.
- Starsze wino z czarnej porzeczki i róży oraz półroczne z winogron w własnej winnicy - mówi J.Kieras.
Burmistrz Myszkowa Włodzimierz Żak z ciast preferuje mazurka. Na stole ma też pojawić się tradycyjna pascha. Burmistrz Koziegłów Jacek Ślęczka uwielbia karpatkę, choć to ciasto, które nie jest związane z wielkanocna tradycją. Na pewno na stole nie zabraknie u państwa Ślęczków kilku rodzajów babek. Z części święconki małżonka robi zawsze sałatkę, w skład której wchodzą wszystkie elementy święconki wymieszane ze śmietaną.
- Kiedyś do koszyczka wkładało się jeszcze kawałek surowego ziemniaka, a po poświęceniu sadziło się go w polu. Teraz nie sadzimy ziemniaków, więc już go nie wkładamy do koszyczka. Musielibyśmy go później komuś dać, bo nic ze święconki nie może się zmarnować - mówi Magda Ślęczka.
Po śniadaniu składającym się ze święconki w domu państwa Ślęczków podawany jest zawsze barszcz z białą kiełbasą. Później jest obiad i słodkości. Wędliny zamawiane są u lokalnego wytwórcy. Śledzie pani Magda robi tradycyjnie z cebulką, ale i w wersji z curry.
Wójt Niegowy Krzysztof Motyl najbardziej lubi ciasto z gęstą śmietanką i galaretką. Na pewno zona upiecze też serniki. Po Mszy św. podawana jest święconka i żurek.
Wszyscy zamierzają spędzić pierwszy dzień świąt w najbliższym gronie rodzinnym, mniej lub bardziej licznym.

Barszcz Sosnowskiego zajmuje coraz większy obszar Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3