Nasza Loteria

Libański gulasz z fasolą i boczniakami. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy. Przepis poleca uczestniczka programu MasterChef Polska

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Warzywny gulasz z fasoli i boczniaków. Warto zrobić go w wersji libańskiej.
Warzywny gulasz z fasoli i boczniaków. Warto zrobić go w wersji libańskiej. fot. Samar Khanafer
Pożywny i pyszny gulasz z fasolą i boczniakami to pomysł na wyśmienity wegański obiad. Przepis na taką potrawę poleca Samar Khanafer, ekspertka od kuchni bliskowschodniej, uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef Polska. W swojej najnowszej książce „Dukkah kumin i włoszczyzna” zachęca, by przygotować to danie w libańskim stylu. Sprawdź i wypróbuj przepis na sycący obiad bez mięsa.

W skrócie:

Kuchnia bliskowschodnia. Wegetariańskie przepisy

Mamy dla ciebie przepis z najnowszej książki Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”. Autorka zachęca do wypróbowania wegetariańskich przepisów roślinnej kuchni bliskowschodniej. Proponuje przygotować pyszny i aromatyczny gulasz z fasolą i boczniakami. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem i pokropione sokiem z cytryny.

Tradycyjna libańska fasola gotowana jest z odrobiną jagnięciny lub baraniny. W kuchni bliskowschodniej ilość mięsa zawsze była znikoma, bo to kuchnia, która miała wykarmić rodziny wielodzietne. Bliski Wschód obfitował w warzywa, mięso zaś było po prostu drogie. Świat się jednak zmienia i, podobnie jak w Polsce, w Libanie również coraz rzadziej spotyka się rodziny z piątką lub dziesiątką dzieci, więc mięso przestało być dobrem luksusowym. Ale ze względu na spadek jakości mięsa i jego obecną masową produkcję sięgnęłabym po boczniaki – czytamy w książce Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”.

Gulasz z fasoli z ryżem po libańsku – przepis Samar Khanafer

Składniki:

  • 400 g suchej białej fasoli,
  • 200 g boczniaków,
  • 1 jasna cebula,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 marchewki,

przyprawy:

  • 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich (mieszanka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, kolendry i imbiru),
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 2–3 liście laurowe,
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pół pęczka kolendry,
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek ,

do podania:

  • 2 szklanki suchego ryżu (najlepiej basmati),
  • ⅓ szklanki suchego makaronu (vermicelli),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • ćwiartki cytryny.

Jak zrobić gulasz warzywny? Przepis z fasolą i boczniakami

  1. Zaczynamy od namoczenia białej fasoli przez minimum 6–8 godzin. Po tym czasie fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  2. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, na której na złoto podsmażamy boczniaki pokrojone w paski, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy marchew pokrojoną w plasterki oraz przyprawy: siedem przypraw libańskich, wędzoną paprykę, kumin, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
  4. Na oliwie z oliwek podsmażamy na złoto pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodajemy do niego drobno posiekaną kolendrę i podsmażamy całość 2 minuty. Dodajemy do gulaszu i gotujemy przez kolejnych 5 minut.
  5. W międzyczasie przygotowujemy ryż po libańsku. Ryż przepłukujemy kilkakrotnie wodą, aż będzie przezroczysta. W garnku podsmażamy na oliwie delikatnie rozkruszony makaron vermicelli, aż stanie się złotobrązowy. Dodajemy ryż i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i zalewamy wodą na wysokość 2 cm powyżej linii ryżu. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut.
  6. Gulasz podajemy z ryżem, posypany świeżymi ziołami i skropiony sokiem z cytryny.

Samar Khanafer. Autorka książek i uczestniczka MasterChef

Samar Khanafer. jest znana m.in. jako uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef Polska. Dzięki polsko-libańskiemu pochodzeniu oraz pasji do gotowania stała się prawdziwą ekspertką kuchni bliskowschodniej. Jest autorką kulinarnych bestselerów: „Szafran, mięta i kardamon” oraz „Hummus, za’atar i granaty”.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Libański gulasz z fasolą i boczniakami. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy. Przepis poleca uczestniczka programu MasterChef Polska - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto