Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść grzybów? Osobom z tymi schorzeniami mogą zaszkodzić jesienne dary lasu. Uwaga na seniorów i dzieci!

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Zbieranie grzybów to jeden z naszych ulubionych „sportów narodowych”. Nie tylko chętnie szukamy ich w lasach, ale także ochoczo dusimy, marynujemy, suszymy i… jemy. Cenimy je za niepowtarzalny aromat i smak. Wbrew panującej przez lata opinii, są bogate w składniki mineralne oraz błonnik, co niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jednak nie każdy może włączać je do swojej diety. Zobacz, które schorzenia wykluczają jedzenie grzybów i kto powinien być, wykazać się szczególną ostrożnością sięgając po gatunki leśne.

Spis treści

Grzyby w lesie
Zbieranie i jedzenie grzybów mamy we krwi! Jednak nie wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem i walorami. Zobacz w naszej galerii, kogo dotyczy to ograniczenie. kamchatka/Freepik

Kto nie powinien jeść grzybów? Przyczyną nie zawsze jest choroba

Grzyby są bez wątpienia smaczne i bardzo odżywcze. Znajdziemy w nich przeciwutleniacze, w tym selen, który wspiera odporność organizmu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B: ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego oraz miedzi i potasu.

Jednak to bogactwo składników mineralnych nie służy wszystkim. Osoby z niektórymi schorzeniami powinny unikać jedzenia grzybów, aby nie zaostrzyć objawów choroby. Grzyby pochodzące z lasu, a nie z upraw, mogą być także potencjalnym źródłem toksyn, które mogą być niebezpieczne dla niektórych grup. Sprawdź w naszej galerii, komu mogą zaszkodzić grzyby i dlaczego trzeba ich unikać.

Dlaczego jedzenie grzybów może być niebezpieczne? Poznaj główne przyczyny

Zbieranie grzybów i ich jedzenie jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Na co dzień na naszych stołach goszczą zarówno grzyby duszone, jak i marynowane. Chętnie dodajemy je do sosów i potraw mięsnych. Są także wyjątkowo lubiane przez osoby na dietach roślinnych.

Jednak ich jedzenie może wiązać się z pewnym ryzykiem, w szczególności, kiedy sięgamy po okazy znalezione w lesie.

  1. Ryzyko zatrucia – w grzybach leśnych można trafić na toksyczne substancje, które obciążają wątrobę i nerki, a dla niektórych osób nawet niewielka dawka tych substancji może okazać się śmiertelna.
  2. Sposób przygotowania – smażenie lub marynowanie w zalewie octowej sprawia, że grzyby są ciężkostrawne i mogą podrażniać układ pokarmowy, powodując dolegliwości bólowe i wzdęcia.
  3. Wysoka zawartość niektórych składników mineralnych – grzyby są dobrym źródłem różnych składników mineralnych, ale nie zawsze jest to korzystne dla organizmu. Niektóre osoby powinny unikać jedzenia potraw o dużej zawartości poszczególnych pierwiastków.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kto nie powinien jeść grzybów? Osobom z tymi schorzeniami mogą zaszkodzić jesienne dary lasu. Uwaga na seniorów i dzieci! - Strona Zdrowia

Wróć na myszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto