Kolejny kulinarny sukces uczniów z Żarek. Młodzi kucharze przygotowali najpiękniejszy stół wigilijny
W dniach od 3 do 5 grudnia ekipa z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki uczestniczyła w międzynarodowej rywalizacji. W konkursie brało udział 15 drużyn z Polski i z zagranicy. Nagrodzono tylko sześciu uczestników.
Konkurs składa się z trzech części: eliminacje - należało wykonać 5 dań wigilijnych , w drugiej - oceniano budowę i dekorację powierzchni wystawowej.
- Nasi uczniowie przygotowali chatę staropolska z wystrojem zgodnym z regionem miasta Żarki - wyjaśnia Marzenna Lesiak. - W ramach trzeciej części należało przygotować dania zgłoszone do konkursu w 3 godziny zegarowe, każde danie składało się z 10 porcji.
Uczniowie przygotowali: żarecki żur żeniaty, karp po żarecku, żarecką ciap kapustę, karp z bryndzą żarecką i szpinakiem, krokiety z karpiem, kapustę z fasolą i grzybami, pstrąg żarecki, miodownik oraz tatarczuch.
Do rywalizacji kulinarnej stanęli: Szymon Damijan, Karol Maślanka i Paulina Warta - uczniowie klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Aranżację stołu wigilijnego wykonali Klaudia Kapuściak i Szymon Frej, Krzysztof Ociepka i Wioleta Flak. Przygotowaniem do konkursu i opiekunem podczas zmagań konkursowych była Marzenna Lesiak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich.
- Warto wiedzieć, iż pierwsze miejsce zajęła Milówka, II miejsce ZS. Im T Kościuszki w Żarkach, III miejsce ekipa z Ukrainy, a nagrody specjalne otrzymali: Żarki, Pisz i Ukraina. Naprawdę mamy się z czego cieszyć - dodaje Mariola Piątek, dyrektor ZS im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?