Spis treści
Uwielbiamy świętować, a okres karnawału i tłusty czwartek to idealne momenty, żeby przygotować wyśmienity chrust w zdrowszej wersji. Faworki pieczone w piekarniku są łatwe do przygotowania i przepysznie smakują. Wystarczy odrobina wolnego czasu, szczypta chęci oraz kilka kuchennych akcesoriów i składników, żeby upiec smakowite faworki w wersji fit.
Najlepsze przepis na faworki. Ich przyrządzenie jest prostsze niż myślisz. Jak zrobić faworki z piekarnika?
Przygotujmy następujące akcesoria:
- bawełnianą ściereczkę,
- drewniany wałek do ciasta,
- dużą miskę lub robota z misą,
- sitko do przesiania mąki,
- papier do pieczenia,
- folię spożywczą,
- dużą formę do pieczenia w piekarniku,
- paterę lub dwa dekoracyjne talerze na gotowe faworki.
Niezbędne składniki na chrupiący chrust z piekarnika:
- 250 gram mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 czubate łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
- 3 żółtka jaj w rozmiarze L (z wolnego wybiegu),
- 1 łyżka zimnego masła,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania upieczonych faworków.
Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Te wskazówki sprawią, że chruściki będą pyszne i chrupiące
W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj, schłodzoną śmietanę lub jogurt grecki, ocet oraz zimne, poszatkowane masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Gdy masa stanie się jednolita, formujemy z niej kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy folię i uderzamy w ciasto drewnianym wałkiem na stolnicy lub blacie (nawet kilkanaście razy w różnych miejscach). W kolejnym kroku posypujemy stolnicę delikatnie mąką i rozwałkowujemy mocno ciasto na grubość kilku milimetrów. Porcje ciasta, które czekają na wałkowanie, warto przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały. Nożem wycinamy podłużne kilkunastocentymetrowe pasy o szerokości ok. 3-4 cm, na każdym robimy na środku nacięcie, żeby przewlec przez nie jeden koniec paska ciasta i uformować faworka.
Wskazówka: Ciasto na faworki warto mocno „obić” wałkiem, żeby podczas pieczenia powstały bąble powietrza identyczne, jak w czasie tradycyjnego smażenia faworków. Pamiętajmy też, że ciasto trzeba cienko rozwałkować, bo wtedy chrust będzie chrupiący. Podczas wałkowania posypujmy ciasto minimalną ilością mąki. Jeśli przesadzimy z jej ilością w czasie rozwałkowywania ciasta, to faworki będą twarde.
W jakiej temperaturze piec faworki w piekarniku? Chrust w zdrowszej wersji
Uformowane faworki rozłóżmy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 170-180℃ (górna i dolna grzałka). Pieczmy chrust bez przykrycia przez ok. 10 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu z piekarnika poczekajmy, aż przestygną i przełóżmy na duży talerz lub paterę. Smacznego!
Nie wszyscy są fanami pieczonych faworków. Niektórzy twierdzą, że są bardziej suche od tych klasycznych. Warto jednak wypróbować tę zdrowszą wersję chrustu, bo jest równie chrupiąca i zdecydowanie mniej kaloryczna. Faworki pieczone w piekarniku smakują wyśmienicie, gdy je lekko oprószymy cukrem pudrem, tuż po wyjęciu z piekarnika. To idealna wersja chrustu dla osób, którym nie służą potrawy w wersji smażonej i wszystkich miłośników zdrowej diety.
Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?