Dynie są rzadkie na Jurze, zachwycają wielością odmian, kolorami, kształtami i możliwościami. Służą w kuchni, do dekoracji, pozwalają tworzyć jesienne kompozycje. Świetnie sprawdzają się jako składnik placków czy potraw z makaronem. Przyrządza się z nich: zupy, ciasta, desery, nalewki oraz przetwory.
- Początek naszej dyniowej przygody to 2017 rok. Niewielką plantację chcieliśmy wykorzystać na własne potrzeby kulinarne i jako miejsce pleneru do sesji zdjęciowych – mówią właściciele Dagmara i Hubert Makowscy. W związku z dużym zainteresowaniem liczba odmian dyń stopniowo się zwiększała. W 2020 roku jest to już około 20, zarówno konsumpcyjnych i ozdobnych
- Najważniejszą zaleta dyń z Przybynowa jest ekologiczna uprawa, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, dlatego są bezpieczne i zdrowe nawet dla małych dzieci.
- Zapraszamy do naszego gospodarstwa osoby, które cenią sobie dynie za ich wyjątkowy smak i wygląd, jak również fotografów, którzy chcieliby mieć ciekawe kadry w naturalnej scenerii – zachęcają Państwo Makowscy
Ciekawostką jest dynia z 2019 r. Gospodarze nazwali ją Perełką 2019r. Dynia Atlantic Giant ważyła 75kg. – Być może przed nami kolejny rekord – mówią.
Za rok będą kolejne niespodzianki, gospodarze myślą o uprawie dyń z różnych stron świat np. Japonii czy Australii.
Informacje praktyczne:
Dyniowe pole
Przybynów, 42 – 310 Żarki
Tel. 518 650 030
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?