W skrócie:
Zielone naleśniki szpinakowe to ciekawa, kolorowa wersja klasycznych naleśników. Pięknie wyglądają, są delikatne i bardzo smaczne. Mimo, że do ciasta dodajemy szpinak, to po usmażeniu naleśników nie jest on wyczuwalny w smaku. Takie naleśniki możesz podać zarówno z sosem czekoladowym, prażonymi jabłkami czy z wytrawny farszem np. z kurczakiem i fetą. Świetnie smakują np. z waniliowym twarożkiem i owocami.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne i delikatne zielone naleśniki szpinakowe.
Przepis na naleśniki szpinakowe
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 16 naleśników
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego.
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?
- Szpinak świeży umyj, a mrożony rozmroź i dobrze odciśnij.
- Przełóż szpinak do wysokiego naczynia, dodaj mleko i zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym.
- Dodaj do szpinaku jajka, mąkę, wodę, sól, cukier i wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
- Odstaw ciasto na ok. 10 minut.
- Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej.
- Wlewaj chochelkę ciasta na patelnię i smaż z obu stron do lekkiego zrumienienia.
- Podawaj z farszem słodkim lub słonym, na ciepło lub na zimno.
Czytaj także: Wyśmienite naleśniki gyros. Przepis na domowy fast food w oryginalnej wersji. Sycący obiad z kurczakiem
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?