MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że...
fot. Jill Wellington / Pexels

Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Nie tylko dobre rzeczy! Nie każdy powinien go jeść

Duże ilości arbuza mogą podnieść poziom cukru we krwi

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że po jego zjedzeniu może nastąpić szybki wzrost stężenia cukru we krwi. Stanie się tak tylko wtedy, gdy zjemy go naprawdę dużo. Zawiera on bowiem bardzo mało węglowodanów (7,5 g w 100 g), co sprawia, że jego ładunek glikemiczny pozostaje na bezpiecznym poziomie.

Najlepiej jeść go w towarzystwie produktów bogatych w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz. Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny jednak dokładnie kontrolować zjadane ilości tego owocu.

Zobacz również

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

Dramat zwierząt w Milówce. Psy przetrzymywane w skandalicznych warunkach. ZDJĘCIA

Dramat zwierząt w Milówce. Psy przetrzymywane w skandalicznych warunkach. ZDJĘCIA

Polecamy

Fit kotlety z cukinii z ziemniakami. Świetna alternatywa dla mięsa

Fit kotlety z cukinii z ziemniakami. Świetna alternatywa dla mięsa

Objaw raka, który może się pojawić na twojej pościeli. Zobacz, o co chodzi

TYLKO U NAS
Objaw raka, który może się pojawić na twojej pościeli. Zobacz, o co chodzi

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić