W skrócie
Smaczne jajka po benedyktyńsku są daniem, które onieśmiela osoby rozpoczynające przygodę z gotowaniem. Najtrudniejsze wydaje się ugotowanie jajek w koszulce, aby białko nie unosiła się w kawałkach na wodzie. Ważne jest, aby żółtko całkowicie schowało się w kieszonce stworzonej z białka. Na osiągnięcie sukcesu w tej dziedzinie jest prosty sposób, który często stosowany jest w restauracjach. Patent szczególnie przydatny przy gotowaniu kilku jajek jednocześnie, gdy liczy się powtarzalność dania, a goście nie mogą długo czekać. Ponadto sos do jajek po benedyktyńsku można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce w czystym słoiku. Wypróbuj niezawodny przepis na jajka po benedyktyńsku.
Proste i szybki jajka po benedyktyńsku – przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (w tym 10 minut namaczania jajek w wodzie z octem).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu.
Do podania:
- szczypta soli,
- świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 4 łyżki sosu holenderskiego,
- 4 kromki chleba,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Sposób podania:
- Do miski wlej szklankę wody i szklankę octu.
- Jajka rozbij i włóż pojedynczo do wody z octem. Ważne, aby się nie stykały.
- Jajka odstaw na 10 minut. Z czasem będą delikatnie bielsze, gdyż ocet zetnie wierzch białka.
- W międzyczasie w garnku zagotuj na małej mocy palnika 2 szklanki wody.
- Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć przy pomocy chochelki umieść jajka w delikatnie wrzącej wodzie.
- Ważne, aby każde jajko było wyłowione razem z płynem.
- Jajka gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie pływało.
- Kromki chleba podgrzej na patelni lub w tosterze do momentu osiągnięcia lekko złotych grzanek.
- Jajka w koszulkach wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik.
- Na koniec na grzankach ułóż jajka i polej je sosem holenderskim.
- Przed podaniem można udekorować danie posiekanym szczypiorkiem.
- Jajka po benedyktyńsku są gotowe do podania.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?