Żarki: wykład poświęcony zdrowemu odżywianiu dla uczniów Szkoły Podstawowej
Podczas wykładu dzieci dowiedziały się, jak powinien wyglądać jadłospis młodego człowieka. Uczniowie otrzymali wskazówki, jak zamienić sklepowe smakołyki na te, które mogą sami w prosty sposób przyrządzić. Dietetyk promowała spożywanie warzyw, owoców i żywności bogatej w wapń oraz picie wody. Dzieci dowiedziały się, jakie są rodzaje chleba, ryżu, makaronu, kasz, soki, musy i przeciery owocowe, warzywne oraz koktajle przygotowywane na bazie mleka.
Od 1 września 2015 roku, czyli z początkiem nowego roku szkolnego, weszła w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedawać w nich tzw. śmieciowego jedzenia, czyli zawierającego znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci.
Szczególna uwaga została poświęcona żywieniu sportowców. W naszej szkole są klasy sportowe, które ćwiczą 2 h dziennie, dodatkowo odbywają treningi pozaszkolne . Uczniowie dowiedzieli się, co można zjeść przed treningiem oraz jakie produkty spożyć po zawodach w celu uzupełnienia wydatku energetycznego. Można było zauważyć zainteresowanie dzieci, które chętnie zadawały pytania i włączały się do rozmowy.
- Kolejne spotkanie z dietetykiem zaplanowano w II półroczu - mówi Mariola Pasikowska, organizator wykładów i nauczyciel wychowania fizycznego.
Informacja: Urząd Miasta i Gminy w Żarkach
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?